Limon ihracatına getirilen yasağına tepki gösteren 200 limon üreticisi D-400 karayolunu trafiğe kapattı. Ürünlerin ellerinde kaldığını söyleyen üreticiler sorunun acilen çözülmesini talep ediyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının başladığı günlerden bu yana tüketimi en çok artan tarım ürünlerinden biri olan limonda sular durulmuyor. Nisan ayının başında ihracatına kısıtlama getirilen limonda üreticiler, yetiştirdikleri ürünlerin satılamadığı için depolarda çürümeye başladığını söylüyor.
Mart ayında hızla artmaya başlayan fiyatları düzenlemek için limon “ihracatı yasak veya ön izne bağlı mallar” kapsamına alınmıştı. Ancak iç pazarda enflasyonun önlenmesi için ihracat yolların kapatılması üreticileri zor duruma düşürüyor. Türkiye’deki limon üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Mersin-Erdemli’de üreticiler uygulamayı protesto etti.
Gelecek yıl pazar bulunamayacak
Başta Rusya pazarı olmak üzere dış pazarın bitirildiğini söyleyen üreticiler, “Artık gelecek sene ihracat yapmak istesek pazar bulunamayacak” diye konuşuyor. Mersin ile Antalya’yı bağlayan D-400 karayolunu trafiğe kapatarak tepkilerini dile getiren yaklaşık 200 limon üreticisi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sorunların hızla çözülmesini talep ediyor.
İspanya 15 TL’den sattı
Üreticiler adına açıklama yapan Yusuf Şahin, üretici fiyatlarının 2 TL’ye düştüğünü ve 200 bin tona limonun çürümeye terk edildiğini söylüyor. “İhracatı yasakladınız. İspanya bize güldü. Adamlar çürük limonlarını 15 TL’ye sattı” diyen Şahin, “Limon üreticisi 20-30 kişiden oluşmaz. Çaya, fındığa destek var ama limona kısıtlama var. Bize bu ceza nedendir? Bu üreticilere yazık değil mi?” diyor.
Stokçu değil üreticiyiz!
Söz konusu fiyatlar olduğunda sıkça sözü geçmeyen başlayan “stokçuluk” tartışmaları da üreticilerin şikayet ettiği bir diğer konu. Limon hasadının yalnızca 3 ay sürdüğüne dikkat çeken Şahin, “3 ayda bu limon bitmez. 12 ay boyunca limon satılıp tüketilebilmesi için stok yapılması zorunludur” diye konuşuyor.