Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Syngenta Türkiye dünyayı besliyor

Syngenta Tarım Sanayi A.Ş.,2012 yılında “Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar” alanında en çok ihracat gerçekleştiren firma sıfatı ile birinciliği elde etti.

Bir şey yapmalı!

Türkiye Ziraat Odaları Birlİği (TZOB) yaptığı araştırmada, Türkiye'de 1 kg kütlü pamuk üretim maliyetini 1 lira 74 kuruş olarak ölçtü. Bu yüksek maliyetlerin pamuk üreticisini üretimden kaçırdığı ve farklı ürünlere yönelttiği belirtiliyor.

Krediye bağlılık artıyor

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tarımda kredi başvurusu ve ek finansman arayışının son 7 yılda çok yüksek boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Üzümler 'sırat köprüsü'nü geçemedi

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor), bu kez de "Batı çiçek tripsi" bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'den gelen üzümlerin ülkeye girişine izin vermedi.

Avrupa tarımının kökeni Türkiye mi?

Türkiye'de bir süredir hummalı bir uluslararası arkeolojik çalışma yürütülüyor. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa ve Anadolu Neolitik Dönemleri Köprüsü (BEAN) isimli proje, Avrupa uygarlıklarında tarımın köklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Yedek kulübesinin yıldızı: Aspir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, nadasa bırakılan buğday arazilerine aspir ekilmesini öneriyor. Bakan Mehdi Eker, aspir yetiştiriciliğinde yüzde 70 destek verileceğini açıkladı.

Avokadonun anavatanı Türkiye!

Alanya Ziraat Odası, ilçede yetişen bir muz çeşidi olan 'Alanya Azmanı', 'Yeni Dünya' ve avokadonun 'Has' çeşidine 'coğrafi işaret' tescil belgesi almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Patates Niğde'de yüzleri güldürdü

Niğde'de, turfanda patates fiyatlarının yüksek olması üreticileri sevindiriyor. Bölgede ilk turfanda patatesin birinci kalitesi 1 lira 10 kuruştan satılırken, ikinci kalite ürün 80 kuruştan pazarda yerini aldı.

Üretim bir şeydir, verim her şey!

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye domateste ABD'deki verim seviyesine ulaştığı takdirde üretimini ikiye katlayabilir" şeklinde konuşuyor.

'Dolu dolu' sigorta!

Tarım sigortalarının geçtiğimiz yılki bilançosu açıklandı. Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) yayınladığı faaliyetin raporundaki verilere göre, tarımda 2012 yılında toplam 9,4 milyar TL’lik sigorta hizmeti sağlandı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 35,9’luk bir artışı gösteriyor.

Aflatoksine karşı birlik zamanı

Türkiye, üretimde ve ihracatta dünya lideri olduğu incirde aflatoksin riskine karşı ciddi önlemler almaya hazırlanıyor. Üretici, tüccar ve ihracatçı zincirinde oluşturulacak koordinasyon sayesinde kurutulmuş incir ürünlerinde rastlanan aflatoksin tehdidinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Zeytin sineğine tuzak!

Aydın'ın Söke ilçesinde zeytin bahçelerinde önemli zararlara yol açan zeytin sineği (Bactrocera oleae) ile ilgili uyarılar yapılıyor.

Ekipmanda başvurular bugün bitiyor

Tarımsal ekipmanlar için üreticilere sunulan yüzde 50 devlet desteğinde başvuru tarihleri sona eriyor. 32 tarım aleti ve makinesi için destek talebi olan üreticiler için bugün son başvuru günü. Bireysel sulama makine ve ekipmanları için başvuru süresi ise 30 Temmuz tarihinde doluyor.

Yedikule bostanları yıkılıyor

İstanbul'un tarihi semtlerinden Yedikule'de bulunan 60 dönümlük bostanlık arazi yıkılıyor. Dünyanın en eski şehir içi tarım arazilerinden olan bostanlarda "Süs Havuzlu Park" projesi için başlatılan yıkımı durdurmak için dün akşam "Yeryüzü İftarı" düzenlendi.

Rekoltede umut, fiyatta endişe

Temmuz ayının ortalarına gelinen şu günlerde, iklim koşullarının ideal düzeyde gitmesi mısırda erken hasat umudu doğurdu. Ancak fiyatların düşük olma ihtimaline karşı TMO'nun önlem alması isteniyor.

Kavun ektiler kabak çıktı

Bafra ovasında piyasaya kaçak yollardan sokularak el altından satılan sertifikasız 601 cinsi kavunu arazilerine eken üreticiler kabak ile karşılaştı.

Biyoyakıt dönemi asıl şimdi başlıyor

İki Bakanlığın birlikte aldığı kararlar, Türkiye'de biyoyakıt kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta bitkisel kaynakların oranının artırılacağını duyurdu.

Narla gelen virüse yalanlama

Türkiye'den ihraç edilen donmuş nar ürünlerinin ABD'de yaşanan Hepatit A salgınının nedeni olduğu yönündeki iddialara yalanlama geldi.

Domates Ramazan'a hangi fiyatla girecek?

Fiyatları bir süredir el yakan sera domatesi insafa geldi! Örtü altı domatesin can damarı olan Antalya-Kumluca'da 1,5 TL'den hızlıca 1 TL'ye düşen fiyatların birkaç gün içinde büyükşehirlere de yansıyacağı belirtiliyor.

Ekmek devrimi!

En temel gıda maddesi olarak sofralardan eksik olmayan ekmeğin özellikleri değişti. Artık Türkiye'de "beyaz ekmek" olarak bilinen mamul, yalnızca buğday unu, maya, tuz ve sudan ibaret olacak ve renklendirici içermeyecek.

Hepatit A salgınında donmuş nar iddiası

ABD'de Mart ayında başlayan Hepatit A salgınına yol açtığı tespit edilen üründe bulunan ve Türkiye'de üretilmiş olan donmuş nar tanelerinden şüphe duyuluyor.

Devamını Yükle
10