tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.9.2013 07:44:27

Bir şey yapmalı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yaptığı araştırmada, Türkiye'de 1 kg kütlü pamuk üretim maliyetini 1 lira 74 kuruş olarak ölçtü. Bu yüksek maliyetlerin pamuk üreticisini üretimden kaçırdığı ve farklı ürünlere yönelttiği belirtiliyor. 1995 yılından bu yana Türkiye'de pamuk ekim alanları yüzde 35,4 daralırken, verim ise kütlü pamukta yüzde 61,6; pamuk lifinde ise yüzde 56,4 oranında arttı. Ancak aynı zaman zarfında üretim grafiğinde ciddi bir değişim yaşanmadı. 17 yıl öncesine oranla kütlü pamukta yalnızca yüzde 4,3; pamuk lifinde ise yüzde 0,8'lik bir üretim artışı gerçekleşmesi uzmanların dikkatini çekiyor. ABD'de 1 kilogram kütlü pamuğun maliyetinin 1 lira 44 kuruşa denk geldiği bilgisini veren TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "ABD'li üretici Türk üreticisine göre pamuğu yüzde 17 daha az masraf yaparak üretiyor. Öte yandan ABD'de dekara 38 cent (77 kuruş) doğrudan destekleme alan üreticilere, düşük faizli ürün rehin kredileri, uzun vadeli ihracat desteği kredileri ve gelir koruma ödemeleri gibi destekler de veriliyor. Bizim üreticimizin mağdur olmaması için de maliyet bedelinin üzerinde bir fiyatın piyasada oluşmasını sağlayıcı tedbir almak gerekiyor" şekline konuşuyor. Bu sezon kütlü pamuk üretiminin 2012'ye oranla yüzde 2,6 artmasını beklediklerini söyleyen Bayraktar, "stratejik bir ürün" olarak tanımladığı pamukta kalıcı bir yükselişe ihtiyaç olduğunu söylüyor: "Ekim alanlarının ve üretimin acilen artırılması gerekiyor. Gümrükle koruyamadığımız üreticinin pamuğa yeniden dönmesinin yollarını aramalıyız. Aksi takdirde bu yılın Temmuz ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde 2,8 milyar doları aşan pamukta ithalatın önüne geçilemeyecek."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.