tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.7.2013 08:56:29

Aflatoksine karşı birlik zamanı

Türkiye, üretimde ve ihracatta dünya lideri olduğu incirde aflatoksin riskine karşı ciddi önlemler almaya hazırlanıyor. Üretici, tüccar ve ihracatçı zincirinde oluşturulacak koordinasyon sayesinde kurutulmuş incir ürünlerinde rastlanan aflatoksin tehdidinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Üretiminin önemli bir bölümünü AB ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına gönderen Türkiye pazarında olumsuz etkiye yol açan aflatoksin bildirimleri 2012 yılında artış gösterdi. Toprakta bulunan, ancak hasat ve depolama süreçlerindeki bilinçsiz uygulamalar sonucu ürünlere bulaşabilen aflatoksin maddeler konusunda AB de ithal ürünlerde kontrol sıklığını artırmayı kararlaştırdı. Önemli bir ihracat kalemi olan incirdeki bu gıda güvenliği sorununa karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bir eylem planı hazırladı. Planın temelini ise üretici-tüccar-ihracatçı zincirine yönelik eğitim çalışmaları oluşturuyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin desteği ile bilgilendirici kitapçıklar hazırlanması ve kahve toplantıları düzenlenmesi planlanıyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, yapılacak çalışmaların yanı sıra üretim aşamalarındaki aktörlerin birbirleriyle koordinasyonunun da önemli bir kazanım olacağını belirtiyor. Rekoltesi çok zor tahmin edilebilen ve hassas bir ürün olan incirde tüm taraflarla temas halinde olmaya özen gösteriyoruz" diyen Öz, “Biz kendimizi ne üreticiden ne de aynı zamanda ihracatçımız olan Tariş’ten ayrı görmüyoruz. Önemli olan sağlıklı ürün elde ederek daha yüksek katma değerle satıp üreticinin de yüzünü güldürmek." şeklinde konuşuyor. Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fevzi Aruman ise incirde aflatoksine karşı mücadele etmek için üreticinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. Aruman, "İncirde prim sisteminin devreye girmesi gerekli. Çünkü bu üründe zararlılara karşı pahalı bir mücadele yürütmek zorundasınız. Bu nedenle sıkıntıda olan üretici desteklenmeli” diyor. Sıcak ve nemli ortamlarda artış gösteren küf kaynaklı bir madde olan aflatoksin, özellikle kurutma ve depolama aşamalarındaki hijyenik olmayan koşullarda sebze, meyve ve tahıl ürünlerinde görülebiliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.