Arazide hastalıkla, pazarda ise depolama ve fiyat sorunuyla boğuşan fındıkta bu yıl da rekolte düşüklüğü beklenirken bir yandan da TMO-FİSKOBİRLİK tartışması yaşanıyor.
Türkiye tarımının marka ürünlerinden fındık son yıllarda fırtınalı bir gündemin içinde devinip duruyor. Neredeyse her hasat dönemi ve sonrasında yaşanan fiyat kaosu beraberinde rekolte tahmini, piyasa spekülasyonu ve depolama tartışmalarını beraberinde getiriyor. Bir yandan Türkiye rakipsiz olduğu uluslararası pazarda kızışan rekabetin gerginliğini yaşarken üretimden kaynaklı sorunlar da tüm bu krizleri tetiklemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl fındık arazilerinin üzerinde kara bulutlar dolaştıran külleme hastalığı bu yıl da üreticilerin peşini bırakmadı. Drakula adıyla da bilinen turunçgil uzun antenli teke böceği ve fındık kokarcası zararlılarının yaygınlaşmasıyla yaşanan kayıplar sonucu verim düşüklüğü ufukta iyice belirmiş durumda.
Fiyat belirlerken ölçüt ne olmalı?
Kötü haberi veren Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz’de verim düşüklüğünün önemli bir sorun haline geldiğini söylerken, üreticinin kaderinin alıcı ve ihracatçıya bağlı kaldığını dile getiriyor. “Fındıkta fiyat sorununun çözülmesi için TMO’nun piyasada olması gerekiyor” diyen Bayraktar, TMO’nun fiyat açıklaması yaparken de enflasyon, maliyetler ve üretici refahını göz önüne alması gerektiğini söylüyor.
TMO’nun uygulaması kabul edilemez
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise geçtiğimiz yıl TMO’nun yaptığı gibi devletin FİSKOBİRLİK gibi kurumlar aracılığıyla piyasadan fındık alması önerisini getiriyor. TMO’nun fındık alımı yaptıktan sonra yaptığı uygulamalara da tepki gösteren Bayraktar, “Üreticiyi korumak amacıyla fiyatı dengede tutmak isteyen bir kurumun, piyasadan fındık aldığı sene içinde o fındığı tekrar piyasaya sürmesi hiçbir anlam ifade etmez” yorumunu yapıyor.
Üretici fındığını emanete bırakmamalı
Tüm bunlar olurken fındık üretici de bu yılın hasadı için gün saymaya başladı. Önümüzdeki hafta Ordu bölgesinde başlayacak hasat öncesi uzmanlar üreticilere uyarılarda bulunuyor. Bahçeye hasat tarihinde önce girmenin olgunlaşmamış ürünler nedeniyle verim ve kalite kaybı anlamına geleceğini söyleyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, ayrıca üreticilerin ürünleri emanete bırakmaması gerektiğinin altını çiziyor.