tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.9.2017

Fındıkta sıcak bir hafta sürerken

Fındıkta sıcak bir hafta sürerken

Fındık üreticileri geçtiğimiz yıllara oranla neredeyse yarı yarıya düşen ürün fiyatlarına karşı seslerini ülke geneline duyurmayı başardı. Tepkilerin odağında TMO’nun alım politikası ve zorlu piyasa koşulları var.

Bugünlerde tüm Türkiye fındıkta düşen fiyatlar karşısında tepkilerini dile getiren fındık üreticilerini konuşuyor. Piyasada 7,5 TL’ye kadar düşen üretici fiyatlarının ardından üst üste yaşanan gelişmeler dikkatleri Türkiye’nin üretimde dünya lideri olduğu, ancak bir türlü istediği istikrarı yakalayamadığı fındığa çevirdi.

Aslında her şey hasat mevsiminin sonuna yaklaşırken serbest piyasada yansıyan düşük fiyatlarla başladı. 5 yıl öncesine kadar 15 TL civarında olan fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 10 TL civarında açıkladığı alım fiyatına karşın serbest piyasada bu oran 7,5-8 TL’ye düştü.

Fındık dallarını keserek tepki gösterdiler

Üretim maliyetlerinin altında seyreden fiyatlara karşı tepkisini fındık bahçesindeki dalları keserek gösteren üreticilerin sosyal medyaya yansıyan tepkileri kısa sürede geniş bir kitleye ulaştı. Fındık alımına başladıklarını duyuran TMO’dan yapılan açıklamada ise üreticilerin fındığını değerinin altında satmaması ve sabretmesi gerektiği belirtildi.

Düşen fiyatların nedeni olarak yüksek rekolte ve düşük kaliteli üretim gösterilirken, ürünlerini tüccara satmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen üreticiler bu kez Ordu’dan Giresun’a yürüyerek seslerini duyurma kararı aldı. Bunun hemen ardından ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müdahalesiyle TMO’nun alım kampanyasını güncellediği duyuruldu.

findik-sicak-bir-hafta-surerken2.jpg

Bakanlık ve TMO’dan yeni adım

Bu hafta başı TMO’nun fındık alımlarında ürün bedel ödemeleri süresinin 15 günden 1 haftaya çekilirken çürük oranını yüzde 3’ten yüzde 5’e, çatlak oranının ise yüzde 2’den yüzde 7’ye çıkarıldığı açıklandı. Bunu FİSKOBİRLİK’in de oyuna daha çok dahil olması gerektiği söylemleri izlerken dün itibariyle serbest piyasada fındık fiyatları 9 TL bandına doğru yükselmeye başladı.

Bugün ikinci gününde olan fındık yürüyüşü sürerken üreticiler maliyeti 9 TL civarında olan fındıkta serbest piyasa koşullarında destek bulamadıklarından ve depolama olanağı olmadığı için başvurulmak zorunda kalınan emanet sisteminden şikayetçi.

Fındıkta dönüşüm 8 yıl önce başladı

Fındıkta asıl dönüşümün alan bazlı desteklere geçilen 2009 yılında yaşandığını belirten Giresun Ziraat Odası eski başkanı Özer Akbaşlı, “Böylece fındığa serbest piyasa koşulları işlemeye başladı. İlk yıllarda rekolte alım-satım yapılacak bir dengedeydi, fiyatlar da 10-15 TL arasında seyrediyordu. Ancak bu yılki rekolte ile birlikte fiyatlar da düştü” diyor.

Fındıkta tekelleşme süreci yaşandığını dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise, “Rekolte ve fiyat üzerinde oyun oynanıyor. Bir bölgenin kaderini değiştiren üreticileri sahipsiz bırakılması ciddi bir sıkıntıdır” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.