tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.8.2017

Tahılların falında kuraklık var! Peki ne yapmalı?

tahillarin-falinda-kuraklik-var-peki-ne-yapmali.jpg

1. BÖLÜM: Buğdaydaki düşüş daha zorlu günlerin habercisi mi?

Türkiye’de mısır üretimi kendine yeni bir yol açsa da, pamuktan sonra buğdayda da fetret devrine girildiğinden söz ediliyor. Küresel iklim değişikliğinin tahıl üretiminde nasıl bir rolü var?

Tahıl ürünleri binyıllar boyunca Anadolu’da tarımsal faaliyetin merkezinde oldu. Bugün de tahıllar Türkiye tarımının lokomotifi olarak kritik önem taşıyor. Gelişen tarımsal teknolojiler tarla bitkilerinde üretim biçimlerini hızla değiştirirken artan verim oranları bu topraklardaki kadim tahıl üretimini farklı bir boyuta taşıyor.

Son yıllarda hızla artan ekim alanları ile mısır Türkiye’nin tahıl üretiminde kendine yeni bir yol açmaya başladı. Ancak bunun tersine, pamuk gibi sembol bir üründen sonra buğdayda da bir nevi fetret devrine girildiğini söylemek zor değil. Verim artsa da, ekim alanlarının büyük bir hızla daralmasıyla kilit ürünlerdeki yarışta geride kalmak kaçınılmaz.

İklim değişikliğinin gölgesi tarlalara düşüyor

Küresel iklim değişikliğinin risk altında bıraktığı kırmızı hat Türkiye’yi de içine alıyor. İklim değişikliğinin kısa vadeli etkileri dahi ekstrem hava koşulları vesilesiyle gözle görülür kayıplara yol açmaya başladı. Tahıl üretimindeki düşük performansın üzerinde iklim değişikliğinin ne gibi etkisi var? Peki ya yakın gelecekte tarlaları neler bekliyor?

tahillarin-falinda-kuraklik-var-peki-ne-yapmali1.jpg

“Mevsim normalleri”nden söz etmek zorlaşıyor

Tarımsal üretim alanlarının azalması ile ürün deseninin değişmesi ve yer değiştirmesinde şüphesiz iklim değişiminin önemli bir rolü var. Son dönemlerde zamansız donlar ve mevsim normalleri dışında gerçekleşen yağışlar veya ani sıcaklık yükselmeleri nedeniyle tarım alanlarında meydana gelen hasar bunun en önemli kanıtı.

Batı bölgeleri kuraklık bekliyor

Yapılan araştırmalara göre 2070’li yıllarda ortalama sıcaklığın 2 ila 3 derece artacağı ve Adana-Samsun hattının batısında kalan bölgelerde 10 yılda bir önemli kuraklıkların yaşanacağı tahmin ediliyor. Etkisi şimdiden hissedilen değişim ile birlikte hava sıcaklıklarının yükselmesi ve dolayısıyla su kaynaklarının azalması bekleniyor.

Verimde yüzde 20 düşüş olabilir

Araştırmacılar tüm bu faktörlerin etkisiyle gelecekte bazı tarım ürünlerinin üretim alanlarında bölgesel değişimlerin olacağı uyarısını yapıyor. Öyle ki, başta hububat olmak bazı stratejik ürünlerde ise yüzde 20’ye varan oranlarda verim azalışları görülebileceği öngörülüyor.

tahillarin-falinda-kuraklik-var-peki-ne-yapmali2.jpg

Sulama modernleşse de alışkanlıklar devam ediyor

İklim değişikliğinin baskısına karşı en kritik mücadele alanlarının başında sulama geliyor. Yalnızca vahşi sulama değil, modern sulama sitemlerini kullanan kimi üreticilerin geleneksel yöntemlerden gelen alışkanlıkları devam ettirmesi bu alanda gelişimi yavaşlatıyor.

Sulama zamanı ve miktarı konusunda yeterli bilince sahip olmamak verim üzerinde olumsuz etkiye sahip. Tüm bunlara gün geçtikçe artan hastalık ve zararlıların dayanıklılık potansiyelleri ile bazı yıllar görülen etkili salgınlar eklenince tarımsal üretimde verim düşüşlerinin devam edeceğini söylemek zor değil.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.