tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.10.2016

Türk tohum sanayisi süreci doğru analiz etmeli

tohum-sanayisi-sureci-analiz-edip-yeni-duzenlemeler-yapmali4.jpg

Küresel tarımda değişim rüzgârları -2
1. bölüm / 2. bölüm / 3. bölüm / 4. bölüm

Tarımda küresel şirketlerin yaptığı anlaşmaları yorumlayan TÜRKTED Genel Sekreteri Müfit Engiz: “Küçük aktörlerin rekabet şansının azalacağı bu süreçte Türk tohumculuk sanayisine ve kamu otoritelerine önemli görevler düşüyor.”

Solda görülen yapı Bayer’in tarım alanındaki markası olan Bayer CropScience’ın geçen yıl ABD’de faaliyete geçen Ar-Ge merkezi. 24 bin dolarlık bir bütçeye sahip bu tesis, Almanya menşeli bir kimya şirketi olarak Bayer’in tarıma ve Avrupa dışına yoğunlaşan stratejisi hakkında ipucu veriyor.

Tarım küresel ekonomilerin merkezine doğru ilerliyor

Bayer’in bu yönelimi, geçtiğimiz ay Monsanto ile yapılan satın alma anlaşmasıyla net bir şekilde ortaya konuldu. Bugün itibariyle Monsanto tohumculuk alanında hem ticari hem de Ar-Ge anlamında dünyanın en büyük gücü konumunda. Bu dev buluşma bir anlamda tarımın küresel ekonomilerde giderek merkeze doğru ilerlediğinin de bir göstergesi.

Monsanto'nun gücü tohumculuk, Bayer'in tarım alanındaki gücü ise bitki korumaya dayanıyor.

Uzmanlık alanları birleşiyor

Tohum ve bitki koruma iki şirketin ortak faaliyet alanı. Ancak tarımda Monsanto’nun gücü tohumculuk, Bayer’in gücü ise bitki korumaya dayalı. Tarafların uzmanlık alanlarını bir araya getirmesinin yaratacağı Ar-Ge potansiyeli ortada. Modern tarım teknolojileri için gelişimi için bu birleşme yeni bir fırsat olarak görülüyor. Ancak sektörde oyuncu sayısının azalmasıyla birlikte Ar-Ge alanındaki rekabetin zayıflayacağına dair görüşler de dillendiriliyor.

Tohum sanayisi süreci analiz edip yeni düzenlemeler yapmalı

Tohumculuğu nasıl bir süreç bekliyor?

TÜRKTED Genel Sekreteri Müfit Engiz, yaşanan süreci tarlasera.com’a yorumladı. Tarım devlerinin güçbirliğine yönelmesinin rekabeti olumsuz etkileyeceğini dile getiren Engiz, “Özellikle tohumluk, tarım ilacı ve gübre gibi bazı ürün gruplarına ait segmentlerin büyük bir bölümünü elinde tutan uluslararası şirketlerle küçük aktörlerin rekabet şansı kalmayacaktır” şeklinde konuşuyor.

Entegre faaliyet gösteren şirketimiz yok

Günümüzde de kimi önemli türlere ait tohum ve pestisit gibi ürünlerde yerli firmaların küresel aktörlerin pazarladığı ürünlerle rekabet şansının az olduğuna dikkat çeken Engiz, “Diğer yandan, hem tohum hem de zirai ilaç alanında entegre faaliyet gösteren yerli bir şirketimiz yok” diyor ve ekliyor: “Tarımsal girdi üretimi konusunda Türkiye'nin süratle katetmesi gereken önemli mesafeler bulunuyor.”

Küresel yapıların tarıma yönelik kapsamlı ve detaylı yaklaşımlarının bir benzerini Türkiye'deki ilgili kamu otoritelerinin de sergilemesi gerekli.

Kendimizi hamasetten arındırmalıyız

Adı geçen şirketlerin tohumlukların yanı sıra bitki koruma, tıbbi ilaç ve gıda katkısı gibi ürünlerin de üreticisi ve satıcısı olduğunu hatırlatan Engiz, “Bu nedenle stratejilerini, pazar projeksiyonlarını, genişleme politikalarını belirlerken tüm ürün yelpazelerini topyekün ve en detaylı biçimde dikkate alırlar” diyor.

tohum-sanayisi-sureci-analiz-edip-yeni-duzenlemeler-yapmali.jpg

Bu profesyonel yaklaşımın karşısında iyi bir konum alabilmek için aynı anlayışı geliştirmek gerekli. Türkiye’deki kamu otoritelerine ve mesleki kamu kurumlarına önemli görevler düştüğünü belirten Engiz, “Biz de ülkemizde, en azından örneğin tohumculuk sektörü için -tüm tohum sanayicilerimizin faaliyetini bir arada dikkate alarak- ciddi, yansız, bilimsel çalışmaları yapmak ve hamasi söylemlerden de kendimizi tamamen arındırmak zorundayız” diye konuşuyor.

Duyarlı yasal düzenlemeler ihtiyaç var

Her sektörde olduğu gibi tarımda da bilimsel ve ticari gücü elinde tutan aktörler pazarın seyrini belirliyor. Dev şirketlerin uluslararası organizasyonlarda sahip oldukları lobi etkisi ve  kendi ülkelerinin politikacılardan aldıkları destekler sayesinde pek çok kuralı belirleyebildiklerini söyleyen Engiz, şu öneride bulunuyor: “Ülkemizin devlet adamları ve karar vericileri de, kendilerini geliştirmek için büyük çaba sarf eden oldukça az sayıdaki yerli şirket için daha duyarlı yasal düzenlemelerle -hatta gerektiğinde tek bir Türk şirketi için bile olsa- gerekli desteği vermeli.”

tohum-sanayisi-sureci-analiz-edip-yeni-duzenlemeler-yapmali3.jpg

Monsanto ve Avrupa Birliği

Bayer-Monsanto anlaşmasının ardından merak edilen bir nokta da Monsanto’nun Avrupa’daki etkisinin ne yönde değişeceği. Monsanto bugün itibariyle GDO’lu tohum pazarının yüzde 90’a yakınını elinde bulunduruyor. Bilindiği gibi, istisna ülkeler dışında Avrupa Birliği genetiği değiştirilmiş ürünlere mesafeli duruyor. Özellikle Avrupa kamuoyunda GDO karşıtlığının önemli boyutlarda olduğu malum.

Kamuyonunun GDO algısı değişecek mi?

Monsanto CEO’su Hugh Grant’in yakın zamanda yaptığı şu açıklama bu açıdan ilgi çekiciydi: “Kamuoyunun önyargısı GDO’ların piyasaya girmesinden çok sonra gelişti. Tabii insanların bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek için bizler de çok daha fazlasını yapabilirdik. Ancak tarım daha yakından tanındıkça bunun değişeceğini düşünüyorum. Bu konuda üreticilerin de çabası gerekli.”

"GDO'lar konusunda elimizde halen somut bir çalışma yoksa Türk sermayeli birçok şirketin  gelecekte rekabet şansı ortadan kalkabilir."

Avrupa GDO’da atağa geçebilir

“Bu birleşme Almanya'nın bugüne kadar ABD'ye ödeyeceği en büyük parayla gerçekleşecek. Almanya, AB'nin bir anlamda patronudur ve Bayer şirketi vasıtasıyla dünyanın en büyük -GDO'lusu dahil- tohum üreticisi firmayı bünyesine katıyor” diyen Engiz, şu soruya dikkat çekiyor: “Monsanto’nun AB'ye Bayer yoluyla girip, -bir anlamda birbirlerinin oldukça geniş ürün hatlarının ve çok geniş coğrafyadaki hizmetlerinin tamamlayıcı parçası olmak suretiyle Avrupa’da önemli kısıtlamaları olan GD üretimde ciddi bir atağa geçilmesi de bu birleşmenin önemli hedeflerinden biri mi?”

tohum-sanayisi-sureci-analiz-edip-yeni-duzenlemeler-yapmali2.jpg

GDO konusunda somut çalışmalar gerekli

Engiz’e göre Türkiye’deki tohum sanayicileri ve kamu otoritelerinin bu sorunun cevaplarının neler olabileceğini öngörüp bu yönde ciddi çalışmalar yapması gerekli: “AB’de yakın gelecekte GD üretime önemli esneklikler getirilirse ve bizim Bakanlığımız da bunlara ayak uydurup Türkiye'de de GD tohumun üretimine ve satışına izin verirse ne yaparız? Bırakın üretime hazır GD çeşitleri, bu çeşitler için Ar-Ge, deneme vb. anlamda dahi olsa elimizde somut bir çalışma var mı? Eğer yoksa, yeni evlenen bu şirketlerle Türk sermayeli birçok şirketin rekabet şansı tamamen ortadan kalkabilir.”

Çin faktörü göz ardı edilmemeli

Syngenta’nın ChemChina tarafından satılan alınması benzer soruları akla getiriyor. Çin’in tohum ve bitki korumada Asya dışında da önemli bir güç haline gelmesi oldukça gerçekçi bir senaryo. Engiz bu konuda, “Ülkemiz tohum sanayicisi kurumların ve Tarım ve Ekonomi gibi ilgili bakanlıkların yetkililerince Çin'in bu hamlesinin de projeksiyonel analizlerinin detaylı biçimde ortaya konması gerek” yorumunu yapıyor.

YARIN:

Yavuz Batur: Süreç Türkiye açısından riskler taşıyor


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.