tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.8.2016

Tarımda Ar-Ge için strateji gerekli

tarimda-ar-ge-icin-strateji-gerekli.jpg

Bilgi ve teknolojiye sahip olmak gerçek anlamda bir “tarım ülkesi” olmanın ilk koşulu. Bunun için Türkiye’nin kapsamlı bir tarımsal Ar-Ge stratejisine ihtiyacı var.

Dünya genelinde tarıma yönelik araştırma-geliştirme kaynakları son yıllarda büyük bir hızla artıyor. 1981’de tarıma ayrılan kamu yatırımları 16 milyar dolar iken, bu miktar 2000’li yıllara gelindiğinde neredeyse iki katına çıktı. Tarımda kamu alanından da büyük bir gelişme gösteren özel sektör ise toplam Ar-Ge yatırımlarındaki payı ise yüzde 40’a yükseldi.

Bilgi ve teknoloji yarışında önde gidenler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre tarımsal bilgi ve teknoloji birikimine en çok katkıda bulunanlar ABD, Japonya, Çin, İsrail, Hindistan, Brezilya ve AB ülkeleri. Gayri Safi Yurtdışı Hasıla baz alındığında araştırma-geliştirme yatırımlarına en fazla pay ayıran ülke yüzde 3,9 ile İsrail. ABD’de bu oran 2,7 iken AB’de ise 1,98.

Türkiye’de ağırlık kamu yatırımlarında

GSMH’sinin yüzde 0,95’ini Ar-Ge alanında değerlendiren Türkiye ise dünya sıralamasında 20. sırada. Özellikle geniş altyapı ve bütçe gerektiren araştırmalar kamusal alanda yoğunlaşıyor. Tarımsal Ar-Ge’de önemli yer tutan TAGEM’in Ar-Ge bütçesi son 15 yılda 23 kat artarak 250 milyon TL’yi geçti.

tarimda-ar-ge-icin-strateji-gerekli2.png

Bitki ıslahı, bitki sağlığı, toprak ve su kaynakları, biyoçeşitlilik ve tarım ekonomisi ağırlıklı araştırmalarda üniversitelerin ziraat fakülteleri, TÜBİTAK, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da söz sahibi. Tüm dünyada sayısı hızla artan tarımsal teknokentlerin Türkiye’deki ilk örneği ise yakın zamanda faaliyete geçti.

Mevzuat ve uygulamada sorun var

Ancak doğal kaynaklar ve geniş tarım kültürü ile dünya haritasında parlayan ülkelerden biri olan Türkiye aynı profili araştırma-geliştirme alanına henüz yansıtabilmiş değil. Kamunun sağladığı kaynak ve desteklere karşın mevzuat ve uygulamada önemli sorunlar var. Her bir finans kaynağının kendine özgü mevzuat ve bürokrasiye sahip olması bunlardan biri.

Araştırma maliyetleri yüksek

Teşvikler için ortaya koyulan kriterler özel sektör ve üniversiteler tarafından karşılanmadığında Ar-Ge faaliyetleri yeterli seviyeye ulaşamıyor. Ar-Ge merkezlerinin maliyetleri ve faaliyet girdilerinin yüksekliği de gelişimi olumsuz etkiliyor. Ar-Ge’nin pazarlamaya yönelik yatırımlara oranla geride kaldığı özel sektörde de finansman sorunları devreye giriyor. Tüm dünyada hızla gelişen GDO ya da GDO olmayan biyoteknolojik araştırmalar ise yasal engellere takılıyor.

Öncelikle Ar-Ge stratejisine ihtiyaç var

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bilimin gelişmesi için kamu-özel sektör ortaklığı, finansmanın önündeki engelleri kaldıracak yasal düzenlemeler ve teknolojik girişimciliğin desteklenmesini şart koşuyor. Bu ölçütler tarım ekseninde yorumlandığında, Türkiye için yukarıdaki tüm sorunlar kapsamlı bir Ar-Ge stratejisine olan ihtiyaçta birleşiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.