tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Yeni teknokent tarımın “Silikon Vadisi” olabilecek mi?

13.7.2016

Yeni teknokent tarımın “Silikon Vadisi” olabilecek mi?

Yeni teknokent tarımın “Silikon Vadisi” olabilecek mi?

Ankara’da faaliyete geçen Türkiye’nin ilk tarım odaklı teknokenti akademik dünya ile özel sektörü Ar-Ge çatısı altında bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Türkiye’nin tarım ve gıda odaklı ilk teknokenti Ankara Üniversitesi bünyesinde açıldı. Tesis faaliyetine bitki koruma, hassas tarım ve tarım makineleri alanlarında Ar-Ge projeleri ile başlıyor.

Ankara Üniversitesi Tarım Hayvancılık ve Gıda Teknokenti, dünyanın pek çok ülkesinde son 50 yılda sayıları hızla artan, Türkiye’de de bilimin farklı alanlarına özel 40’a yakın örneği bulunan teknokentler arasında tarıma özgü ilk yapı olma özelliğini taşıyor.

Akademik güçleri bir araya toplayacak

Teknokent, tarım ve gıda alanında Ar-Ge çalışmaları yapan firmalar ve girişimciler ile birlikte akademik unsurları da bir araya getirmeyi amaçlıyor. Ankara Üniversitesi’nin Ziraat, Mühendislik ve Veterinerlik fakültelerinin güçlerini yeni kurulan tesiste birleştirmesi de bunun örneğini oluşturuyor.

Teknokent tarım firmalarını bekliyor

Üniversite ve özel sektör işbirliği için önemli bir platform oluşturduklarını belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Üretimden verimli tarıma kadar tüm alanları kapsayacak her türlü bilimsel çalışmayı destekleyeceğiz” diyerek tarım ve gıda alanında katma değer yaratacak firmaları kabul etmek istediklerini söylüyor.

Akıllı tarım alanları oluşturuldu

Teknokentte Kapalı ofis ve laboratuvar alanlarının haricinde özellikle hassas tarım araştırma ve uygulamaları için hazırlanan bölümler dikkat çekiyor. İklim şartlarının kontrol edilebildiği akıllı seraların kurulduğu bu alanlar öğretim üyeleri ve girişimciler için araştırma laboratuvarları olarak kullanılacak.

yeni-teknokent-tarimin-silikon-vadisi-olabilecek-mi2.jpg

İlk ve en ünlü teknokent Silikon Vadisi

Teknopark, teknopolis gibi isimlerle de anılan teknokentler tüm dünyada akademi ile sanayi işbirliğini sağlayan en önemli model olarak görülüyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve 1970’li yıllarda Silikon Vadisi olarak anılmaya başlayan teknoloji merkezi teknokentlerin ilk örneği olarak görülüyor.

Fransa’da Sri Lanka’ya tarım teknokentleri

Sayıları bini bulan teknokentler arasında tarım teknolojileri üzerine yoğunlaşan çok sayıda örnek de mevcut. ABD’deki Midwest Research Institute (MRI), Fransa’nın Toulouse şehrinde bulunan Aerospace Vadisi ve Finlandiya’da 15 farklı bölgede yerleşik olan ELY (Ekonomik Gelişim ve Çevre) merkezleri ilk akla gelenler. Sri Lanka Nanoteknoloji Enstitüsü (SLINTEC) de hassas tarım alanındaki Ar-Ge çalışmaları ile dikkat çekiyor.

Ar-Ge sorununa çözüm olabilecek mi?

Türkiye’de bulunan 49 adet teknokentin 37’si bilişim, 18’i ise bilgisayar ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin tarım odaklı bu ilk teknokentinin ülke tarımındaki Ar-Ge sorunlarına çözüm olup olamayacağı şimdiden merak konusu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.