tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.10.2013 08:46:47

İncirde aflatoksine dikkat!

İncir hasadının ardından başlayan kurutma işleminde, incirde aflatoksin oluşumunun önlenmesi için doğru depolama yöntemlerinin uygulanması gerekiyor. Aflatoksin, toprakta bulunan zehirli ve kanserojen bir madde. Hasat öncesinde ve depolama sırasında tarım üreünlerine bulaşıp çoğalabiliyor. Uygun sıcaklık ve rutubet koşullarında bu maddenin yayılmasının önüne geçmek mümkün. Ziraat mühendisleri, yaygın olarak kullanılan fümigasyon yönteminin ise sağlık açısından risk taşıdığını belirtiyor. Bu ilaçlama uygulamasının ortamda kalıntı bırakması, kontrollü atmosfer koşullarından yararlanmayı zorunlu hale getiriyor. Depoların sezon öncesi temizlenip dezenfekte edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, depolara zararlıların girişini önleyecek tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini bildiriyor. Duvarların her yıl kireçle badana edilmesi, hasarlı incirlerin ayrı bir yerde tutulması, üst üste yığılan meyvelerin 40cm'yi aşmaması, depoların loş ve serin olması mutlaka dikkat edilmesi gereken unsurlar. Sulu tarımın yaygınlaşması ile kuru incir üretiminin kır-taban bölgelere kayması verim düşüklüğüne yol açtığı gibi kaliteyi de olumsuz yönde etkiliyor. Önemli bir ihraç ürünü olan kuru incirde sağlıklı depolama yöntemlerinin uygulanmasının incir pazarını koruyacak bir çaba olduğu görüşü uzmanlar tarafından paylaşılıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.