tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.8.2012 11:32:00

Artık "Tarım Milyarderleri" Devri

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana toplamda 12 misli büyüyerek 222 misli büyüyen sanayi sektörünün gölgesinde kalan tarım sektörü bu büyük farkı azaltmaya hazırlanıyor. Yapılan araştırmalar, son yıllarda enerjiden inşaata, otomotivden tekstile kadar çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimci ve kuruluşların tarım sektörüne yatırım yapmaya başladığını ortaya koyuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın özellikle gelecek için stratejik bir sektör haline gelmesi nedeniyle sermayeyi kendisine çektiği açıklamasını yapıyor. "Küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, tarımsal alanların daralması, biyoyakıt kullanımı, su kıtlığı gibi nedenler gıdanın önemini her geçen gün artırıyor" diyen Bayraktar, "Bazı iş adamları bu işe gerçekten inanıyor, bazıları da kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya başlıyor. Hobi olarak başlayarak işi büyütenler de var” şeklinde konuşuyor.

Tarım ve hayvancılık sektörlerine yatırım yapan ticari kuruluşlar arasında Koç, Doğan, Cıngıllıoğlu, Arıkanlı, Esas, Silkar, Söktaş gibi holdinglerin yanı sıra Global Menkul Kıymetler, Saray Halı, Sancak, Özler, ve Öztiryaki gibi sermaye grupları da bulunuyor.

Hem tarımın ekonomik boyutunun hem de tarımsal üretici profilinin değişmesiyle birlikte, Türkiye ekonomisi ilerleyen yıllarda "tarım milyarderi" gibi alışılmadık bir kavramı da dağarcığına ekleyecek gibi görünüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.