Depremden etkilenen 10 ildeki üreticilere dair destekleri ve tedbirleri açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, gübre ve mazot desteklerinin öne çekilerek nakit olarak yapılacağını söyledi.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Malatya, Diyarbakır illerindeki üreticiler için alınan tedbirlere ilişkin bilgi verdi.
Gübre ve mazot desteği nakit ödenecek
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla depremden etkilenen üreticilere verilecek destekleri ve alınacak tedbirleri aktaran Kirişçi, 2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre desteklerinin, depremden etkilenen 10 ilde nakit olarak ödeneceğini belirtti. Bu kapsamda toplam tutarı 2,8 milyar lira olan mazot ve gübre destekleri Şubat ayı sonuna kadar üreticilerin hesaplarına yatırılacak. Aynı zamanda 2023 üretim yılı ÇKS başvurusunu yapan üreticilerin 28 Şubat olan ürün güncelleme son başvuru tarihinin 8 Mayıs tarihine kadar uzatıldığını söyledi.
Yem destekleri yapılacak
Yıl boyunca ödenecek olan 530 milyon lira tutarındaki; Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleri, 10 il için Şubat ayı içerisine çekilerek üreticilerin hesaplarına yatırılacağını ileten Kirişci, 10 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği verileceğini de açıkladı. Ayrıca Kırsal Kalkınma Desteği'ne yönelik olarak da Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımları için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 28 Şubat'a kadar uzatılırken, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs'a, diğer illerde ise 10 Mart'a kadar uzatıldı.