tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.06.2021

Ürkütücü ama yararlı!

urkutucu-ama-yararli1.jpg

Boyu 25 santimetreye ulaşabilen ve etle beslenen bu çekirgeyi ilk kez görenlerin endişelenmemesi elde değil. Hele de arazisinde daha önce çekirge istilası yaşamış bir üreticisiyse! Ancak tam aksine, son günlerde Güneydoğu’da sayıları artan bu çekirgeler “üretici dostu” olarak biliniyor.

Tüm canlılar gibi doğadaki yaşam döngüsünde önemli bir yeri bulunan çekirgeler tarımsal üreticiler için her zaman dostane canlılar olmuyor. Tarımsal arazilerde büyük kayıplara yol açan istilacı çekirge türlerine dair olumsuz deneyimler, özellikle de son dönemde hem yakın coğrafyalarda hem de Türkiye’de sıklaşmış durumda.

Bunun en yıkıcı örneklerinden biri 2019-2020 sürecinde Doğu Afrika’da yaşandı. Hektarlarca araziye agresif bir şekilde yayılarak pek çok ülkede üretime büyük darbe vuran Schistocerca gregaria isimli bu zararlı Ortadoğu ülkelerini de etkilemiş ve sınırlarına dayandığı Türkiye’de de tarım sektörüne endişe dolu bir süreç yaşatmıştı.

Biyolojik mücadelenin doğal aktörleri

Yine geçtiğimiz yıl içinde bu kez Türkiye sınırları içinde de yayılım gösteren ve “Fas çekirgesi” olarak adlandırılan Dociostaurus maroccanus özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde üreticileri zorlu bir mücadeleye itmişti. Zararlıya karşı yürütülen ilaçlama uygulamalarının arazilere olumsuz etkisi ise biyolojik mücadele yöntemlerini gündeme getirmişti.

Ancak tüm bunlar her çekirge türünün tarım için olumsuz anlam taşıdığı anlamına gelmiyor! Hatta Fas çekirgesi gibi türlerin tam tersine, kimi türler aslında diğer tarım zararlılarına karşı doğal birer biyolojik mücadele görevi üstlenebiliyor. Son günlerde yine Güneydoğu Anadolu’da gözlemlenmeye başlayan yeşil çekirgeler bunun bir örneği.

Ürkütücü ama yararlı!

Zararlı çekirgeleri de etkisiz hale getiriyor!

Bilimsel adı Saga ephippigera ephippigera olan birkaç gün önce ilk olarak Batman’daki tarım arazilerinde tespit edilen bu çekirge türü üreticiler arasında ilk etapta paniğe neden oldu. Etçil olması ve 25 santimetreye kadar ulaşabilen dev boyutuyla bu canlıyı ilk kez görenlerin ürkmemesi aslında pek de elde değil! Hele de söz konusu daha önce istilacı çekirgelerin ürünlerine zarar verdiği bir üreticiyse…

Oysa işin aslı oldukça farklı. Türkiye’nin her bölgesinde dönem dönem artış gösteren bu çekirgelerin etçilliği onları zararlı değil, tersine yararlı kılıyor. Çünkü bu tür, bitkilere zarar veren pek çok böcek türüyle, hatta yine zararlı diğer çekirgelerle besleniyor, diğer bir deyişle tarım zararlılarının doğal düşmanı olarak üretime fayda sağlıyor.

Öldürülmesi değil korunması gerek

Sıklıkla ağaçların ve devedikenlerinin üzerinde gözlemlenen Saga ephippigera ephippigera’nın öldürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, “Geçmiş yıllarda bu türün korunması için yaptığımız uyarılar dikkate alınıyor. Bu sayede üretici dostu bu çekirgelerin sayıları da artmış durumda” diye konuşuyor.  

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.