Geçtiğimiz sezon Doğu Afrika’da son 25 yılın en büyük tarımsal kaybına yol açan çöl çekirgeleri bir kez daha tarım arazilerine yayılmaya başladı. Çekirgeler geniş bir alanda bitkisel üretimi tehdit ediyor
Bu yılın ilk yarısında Afrika’da hektarlarca araziyi istila eden ve pek çok ülkede tarımsal üretime büyük darbe vuran çöl çekirgeleri yeniden işbaşında! İlk olarak Doğu Afrika’da ortaya çıkan ve ilerleyen aylarda Orta Doğu’ya yayılarak Türkiye sınırlarına kadar ulaşan Schistocerca gregaria isimli zararlılya Etiyopya ve Kenya gibi ülkelerde yeniden kırmızı alarma basıldı.
Saatte 150 km ilerliyorlar
Geçtiğimiz sonbahar aylarında Somali ve Etiyopya’da başlayan çekirge istilası, bölgede son 25 yılın en büyük çekirge zararını yaşatarak gıda güvencesini tehdit eder boyuta ulaşmıştı. Bir gün içinde yaklaşık 150 kilometre yol kat edebilen çöl çekirgeleri, tüm dünyanın ani gelişen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla boğuştuğu 2020’nin ilk aylarında kuzey bölgelere göç ederek tehdit alanını genişletmişti.
Bir kilometre karede 40-80 milyon üyenin bulunduğu bu dev çekirge sürüleri, tıpkı Covid-19 gibi sonbaharın gelmesiyle birlikte tarım alanlarını yeni bir istila dalgasıyla karşı karşıya bıraktı. Bu yeni “salgının” merkezi ise yine Etiyopya. Ülkedeki Jigjiga kentinde arazileri bir kez daha istila eden sürüler, bir günde tam 35 bin kişiye yetecek kadar gıdayı tüketerek ilerliyor.
“Yeni bir göç dalgasına hazır olun”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Ekim ayında yaptığı açıklamada “Afrika boynuzu” olarak adlandırılan bölgenin yeni bir çekirge istilasının eğişinde olduğu uyarısında bulunmuştu. Kenya, Somali ve Yemen gibi ülkelerin de risk altında olduğunu belirten FAO uzmanları, çöl çekirgelerinin güneye doğru yeni bir göç dalgası oluşturabileceğini dile getiriyor.