tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.11.2020

Çekirge salgınında da ikinci dalga yaşanıyor!

Çekirge salgınında da ikinci dalga yaşanıyor!

Geçtiğimiz sezon Doğu Afrika’da son 25 yılın en büyük tarımsal kaybına yol açan çöl çekirgeleri bir kez daha tarım arazilerine yayılmaya başladı. Çekirgeler geniş bir alanda bitkisel üretimi tehdit ediyor

Bu yılın ilk yarısında Afrika’da hektarlarca araziyi istila eden ve pek çok ülkede tarımsal üretime büyük darbe vuran çöl çekirgeleri yeniden işbaşında! İlk olarak Doğu Afrika’da ortaya çıkan ve ilerleyen aylarda Orta Doğu’ya yayılarak Türkiye sınırlarına kadar ulaşan Schistocerca gregaria isimli zararlılya Etiyopya ve Kenya gibi ülkelerde yeniden kırmızı alarma basıldı.

Saatte 150 km ilerliyorlar

Geçtiğimiz sonbahar aylarında Somali ve Etiyopya’da başlayan çekirge istilası, bölgede son 25 yılın en büyük çekirge zararını yaşatarak gıda güvencesini tehdit eder boyuta ulaşmıştı. Bir gün içinde yaklaşık 150 kilometre yol kat edebilen çöl çekirgeleri, tüm dünyanın ani gelişen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla boğuştuğu 2020’nin ilk aylarında kuzey bölgelere göç ederek tehdit alanını genişletmişti.

Bir kilometre karede 40-80 milyon üyenin bulunduğu bu dev çekirge sürüleri, tıpkı Covid-19 gibi sonbaharın gelmesiyle birlikte tarım alanlarını yeni bir istila dalgasıyla karşı karşıya bıraktı. Bu yeni “salgının” merkezi ise yine Etiyopya. Ülkedeki Jigjiga kentinde arazileri bir kez daha istila eden sürüler, bir günde tam 35 bin kişiye yetecek kadar gıdayı tüketerek ilerliyor.

“Yeni bir göç dalgasına hazır olun”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Ekim ayında yaptığı açıklamada “Afrika boynuzu” olarak adlandırılan bölgenin yeni bir çekirge istilasının eğişinde olduğu uyarısında bulunmuştu. Kenya, Somali ve Yemen gibi ülkelerin de risk altında olduğunu belirten FAO uzmanları, çöl çekirgelerinin güneye doğru yeni bir göç dalgası oluşturabileceğini dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.