tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.3.2020

Çöl çekirgeleri Türkiye’nin komşularına kadar ulaştı

Çöl çekirgeleri Türkiye’nin komşularına kadar ulaştı

Afrika’da tarım arazilerinde büyük kayıplara yol açan çöl çekirgeleri İran ve Irak’a kadar ulaştı. Birleşmiş Milletler risk altındaki ülkelere dair açıklama yaptı.

Son günlerde artık küresel ekonomiyi sarsacak boyutlara kadar ulaşan koronavirüs salgınına karşı ülkeler önlemleri en üst düzeye çıkardı. Ülke içinde görülen ilk vakanın resmi olarak açıklanmasının ardından Türkiye’de de mevcut önlemler daha da sıkılaştırılırken, ilk ve ortaöğretimin yanı sıra üniversitelerin de tatil edildiği haberi geldi.

İnsan sağlığını tehdit eden koronavirüs benzeri salgınlar tarımsal üretimin de sürekli olarak mücadele edilen ve kapanmayan cephesi. Tarımsal ürünleri tehdit eden hastalık ve zararlılar arasında bu sezon en çok konuşulan şey Afrika’da hektarlarca araziyi istila eden çöl çekirgeleri oldu. Bölgede son 25 yılın en büyük hasarına yol açan zararlı sürüleri, birkaç gündür hızla farklı ülkelere de yayılmaya başladı.

col-cekirgeleri-turkiye-nin-komsularina-kadar-ulasti1.jpgBüyük bir hızla yayılıyorlar

Sonbahar aylarından beri özellikle Somali, Etiyopya ve Kenya’da ciddi kayıplara neden olan çöl çekirgeleri Doğu Afrika’da gıda güvenliğini tehdit etmeye başlamıştı. Bölgede yeni çekirge sürülerinin oluşmaya başladığı açıklamasını yapan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), zararlının Sudan ve Eritre gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Pakistan’da da etkili olacağı uyarısında bulundu.

Çöl çekirgeleri sürüleri bir gün içinde yaklaşık 150 kilometre yol kat edebilmesi ve bu sayede çok hızlı yayılım göstermesiyle biliniyor. Bir kilometrekare içinde 40-80 milyon arası çekirge barındıran sürüler, istila ettikleri tarım arazilerinde bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

Çekirgeler sosyal medya gündeminde!

Çöl çekirgeleri bugün Twitter’da binlerce kullanıcı tarafından kullanılan #çekirgeistilası etiketiyle birlikte Türkiye’de sosyal medyanın da gündemine girdi. Konuya dair açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, zararlının İran ve Irak gibi komşu ülkelerin sınırlarına ulaşmış olmasının Türkiye için de risk teşkil ettiğini belirtiyor.

col-cekirgeleri-turkiye-nin-komsularina-kadar-ulasti2.jpg

“Koronavirüsten daha tehlikeli”

Sürülerin Afrika’dan Asya yönelmesinin beklendiğini, ancak küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yön değiştirdiklerini söyleyen Güngör, çöl çekirgeleri için “Koronavirüsten daha tehlikeli” yorumunu yapıyor.

Halihazırda koronavirüs nedeniyle tarımsal ihracatın yara aldığına dikkat çeken Güngör, “Çöl çekirgesinin Türkiye’ye girmesi büyük bir problem demek. Böyle bir durumda gıda fiyatları yükselecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın buna dair ne gibi önlemler aldığını bilmemiz gerekiyor” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.