tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.02.2021

tarlasera Şubat sayısı okurlarıyla buluştu!

tarlasera Şubat sayısı okurlarıyla buluştu!

Kapak Konusu sayfalarında tarımda yaygınlaşan dijital teknolojileri inceleyen Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’nın bu ay okurlarına iki de armağanı var.

Tarımın tarihi aynı zamanda teknolojinin de tarihi. İnsanlık tarih boyunca doğa üzerindeki varlığını güçlendirmek ve yaşamını kolaylaştırmak için hangi buluşu yaptıysa bu doğrudan ya da dolaylı olarak mutlaka tarımda yansımasını buldu. Bu, teknolojinin endüstriyel üretim, kent merkezli yaşam ya da uzayın keşfi ile özdeşleştiği 20. yüzyıl için de geçerliydi. Bunun için yalnızca Yeşil Devrim’in toplumlar üzerinde yarattığı etkiye bakmak yeterli.

Beşte birlik dilimini geride bıraktığımız 21. yüzyılın teknoloji karnesinde ise dijital devrim şimdiden sarsılmaz bir rol üstlenmiş görünüyor. Dijitalleşme denildiğinde çoğunluğun aklına ilk olarak iletişimde yaşanan atılımlar gelse de, aslında bu teknolojiler pek çok sektörden de daha hızlı şekilde tarımsal üretime adapte oluyor. İklim değişikliğine tanık olunan ve su başta olmak üzere doğal kaynakların alarm verdiği bir dönemde bu dönüşüm bir lüks değil zorunluluk.

Uydulardan sürücüsüz traktörlere

Tüm bu dijital araç ve yöntemler öncelikle “birim alanda daha çok verim” idealini gerçekleştirmeye programlı. Bunun için atmosfer dışındaki uydular tarıma dair gözlem ve veri alışverişini yaparken, otonom sistemler bitkileri tek bir damla suyu bile boşa harcamadan besliyor; sürücüsüz traktörler tarım alanlarına inerken insansız hava araçları ise arazilerin üstünde ilaçlama ve gübreleme işlerini üstleniyor. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında Türkiye’de de tarımın çehresini değiştirmeye başlayan bu dijital teknolojileri inceledi.

tarlasera-subat-sayisi-okurlariyla-bulustu3.jpg

Ayçiçeği krizinin görünmeyen yüzleri

Ancak elbette tüm bu gelişim ne bir anda, ne de sorunsuz bir ortamda yaşanıyor. Bir yandan ta geçmişten gelen kronik sorunlar üreticiden tüketiciye tüm bir tarımsal inciri etkilemeye devam ediyor. Bunun en güncel örneği ayçiçek yağında yaşanan fiyat krizi.

Bu krizinin temelinde yatan üretim açığı ve ihracat bağımlılığı konusuna tarlasera.com geçtiğimiz günlerde dikkat çekmişti. Ancak bir de tablonun diğer parçalarını oluşturan ama çoğu kez göz ardı edilen arazi temelli sorunlar da var. Kimi zaman yüzde 100’e varan ürün kayıpları yaşatan mildiyö hastalığı bunların başında geliyor. Peki ayçiçeğinde mildiyö ile en doğru ve topyekun bir şekilde nasıl mücadele edilebilir? Sorunun kapsamlı cevabı tarlasera Şubat sayısında.

Karantina mağduru tarım ürünleri

Sorunlar demişken; bitkisel üretimin üzerine gölgesini çoktan düşürmüş olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından söz etmemek mümkün değil! Evet, sürecin ekonomik boyutu zaten ciddi bir finansal krizin içinde olan üreticileri daha da zora sokuyor, ancak bir de salgın koşullarından çok daha doğrudan etkilenenler var: Örneğin çarliston biber üreticileri… Pandemi sürecinde otel ve restoranların kapalı olmasıyla tüketimi giderek azalan ürünün durumu ve çözüm önerileri bu ay tarlasera’nın Dosya konusu oldu.

tarlasera-subat-sayisi-okurlariyla-bulustu1.jpg

Bu ay başka neler var?

Patates ve soğan hasadında giderek yaygınlaşan tam otomatik hasat makineleri, meyve bahçelerinde fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı büyük avantajlar sunan bordo bulamacı uygulaması ve tıpkı ayçiçeği gibi bugünlerde fiyatı altınla yarışan ıhlamurda yaşanan emek-kazanç çelişkisi de bu ay tarlasera sayfalarında inceleniyor. Aynı şekilde, son günlerde haberlerini sıkça duymaya başladığımız tarımsal alet ve ekipman hırsızlığına dair ayrıntıları ve hırsızlığa karşı korunma yöntemlerini ele aldığımız yazımızı da dikkatle okumanızı öneririz.

tarlasera | Almanak ülke tarımının canlı tarihini yazıyor

Son 6 yıldır olduğu gibi 2021 yılının Şubat ayı da tarlasera | Almanak ayı! Tarımın en büyük bilgi arşivi olan tarlasera’nın okurlarına armağanı olan tarlasera | Almanak 2020, hem bitkisel üretimin geride bıraktığımız yıla dair panoramasını çiziyor, hem de 2021 yılına dair öngörüleri paylaşıyor. Türkiye tarımının canlı tarihine dair bir kayıt olarak ele aldığımız tarlasera | Almanak’ı inceleyip arşivinizde eklerken, bu ayki diğer armağanımız olan “şeker pancarında yabancı otlar” posterimize de duvarınızda yer açmayı unutmayın!

tarlasera-subat-sayisi-okurlariyla-bulustu2.jpg

Okumak için mola verin!

Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Şubat sayısını dijital ortamda okumak için Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. Derginizi elinize alıp okumayı tercih ediyorsanız o halde Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz…


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.