tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.8.2020

Bu tarımsal ürünlerin ithalatı kolaylaştırıldı

bu-tarimsal-urunlerin-ithalati-kolaylastirildi2.jpg

Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’a göre pek çok tarım ve gıda ürününün ithalat şartlarında değişikliğe gidildi.

Tarım ürünlerinde iç piyasa ve yurtdışı pazarların konumuna göre ithalat ve ihracat rejimine dair uygulamalar da sürekli olarak değişikliklere maruz kalıyor. Soğan ve patateste yılın başından bu yana geçerli olan ihracat kısıtlamaları henüz kaldırılmışken bu kez de Türkiye tarımında önemli yeri bulunan dört ürünün ithalatında kolaylaştırmaya gidiliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’a göre pek çok tarım ve gıda ürününün ithalat şartlarında değişikliğe gidildi. Bu kapsamda makarna, ekmek, çikolata, sakız gibi tüketim ürünlerine yüzde 4,3 ile yüzde 20 arasında ek gümrük vergisi getirilirken sarımsak, çay ve muz gibi ürünlerde ise mevcut vergi yaptırımları hafifletildi.

Kurutulmuş sebze ve çerezlik ayçiçeği de listede

Alınan karara göre yeşil ve kuru sarımsak ihracatında halihazırda yüzde 49,5 olarak uygulanan gümrük vergisi yüzde 5’e, diğer sarımsak türlerinde ise yüzde 19,5’den yüzde 2’ye düşürüldü. Bu rakamlara göre yurtdışından getirilen taze veya kuru sarımsaktan ton başına 500 Euro gümrük vergisi alınacak.

İ

Bu tarımsal ürünlerin ithalatı kolaylaştırıldı

thal edilen kabuklu ve kabuksuz cevizlerde ise bu oranın yüzde 15’ten yüzde 4’e indirilmesi kararlaştırıldı. Bu oran bir ton ceviz ithalatı için 300 Euro’ya denk düşüyor. Aynı şekilde muzda yüzde 145,8; siyah çayda ise yüzde 145 olan gümrük vergisi yüzde 7’e indirildi. Yeni ithalat rejimine göre gümrük vergisi ton başına siyah çayda 4 bin 420, muzda 830, kurutulmuş sebzelerde 440, cevizde 300, çerezlik ayçiçeğinde ise 240 Euro olarak belirlendi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.