tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.4.2020

Ayçiçeğinde ithalat kapıları biraz daha açıldı

Ayçiçeğinde ithalat kapıları biraz daha açıldı

İthalatta uygulanan gümrük vergileri ayçiçeği yağında yüzde 18, tohumunda ise yüzde 9'a düşürüldü.

Covid-19 salgını tarımsal ticarette dengeleri değiştirirken yeni koşullara adapte olmak için acil nitelikte kararlar alınmaya devam ediyor. Türkiye’nin en yoğun dış alım yaptığı ürünlerden olan ayçiçeğinde üst üste ikinci kez gümrük vergisi indirimine gidildi.

Hububatta en çok ithalat yapılan ülkeler olan Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri, koronavirüs salgınının yayılmasıyla birlikte pek çok üründe ihracatı geçici olarak yasaklamıştı. Buna karşılık Türkiye ise ayçiçeği tohumu yağının ithalatında yüzde 36 olarak uygulanan gümrük vergisini yüzde 30’a düşürmüştü.

Gümrük vergisi yarı yarıya azaldı

Bu kararın ardından iki hafta geçmişken dün Resmi Gazete’de yeni bir karar yayımlandı. Buna göre ayçiçeği yağında gümrük vergisi daha da aşağı çekilerek yüzde 18’e indirildi. 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak bu orana göre ithalat vergisi toplamda yarı yarıya azaltılmış oldu.

ayciceginde-ithalat-kapilari-biraz-daha-acildi2.jpg

Ham yağ için yüzde 18 olarak belirlenen gümrük vergisi 1 Haziran tarihinden itibaren yeniden yüzde 30’a çıkartılacak. 30 Haziran’dan sonra ise ithalatta normal koşullara dönülerek yüzde 36 vergi oranıyla devam edilmesi öngörülüyor.

Tohum ithalatı da kolaylaştırıldı

Alınan vergi indirimi ham yağ ile birlikte ayçiçeği tohumu ithalatını da kapsıyor. Buna göre tohumda yüzde 13 olan gümrük vergisi 31 Mayıs’a kadar yüzde 9 olarak uygulandıktan sonra Temmuz ayında yeniden eski haline dönecek. Bosna-Hersek ve Kosova’dan yapılan ayçiçeği tohumu ithalatında ise gümrük vergisi geçerli değil.

Üretimin yarısı kadar ithalat yapılıyor

TÜİK verilerine göre 2018 yılı itibariyle Türkiye'nin ayçiçeği yağı üretimi ithalatı 500 bin civarında. Bu oran  1 milyon tona yakın olan yerli üretimin yarısı kadar. Ayçiçeği tohumunda ise ülke içinde üretilen 1,8 milyon tona karşılık ithalat edilen tohum miktarı 720 bin ton civarında.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.