tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2020

Ya ekmeklik buğday da yasaklansaydı?

Ya ekmeklik buğday da yasaklansaydı?

Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri, koronavirüs salgınına karşı bazı tarım ürünlerinin Birlik dışına ihracatını Temmuz ayına kadar yasakladı.

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını artık en yoğun şekilde Avrupa ülkeleri ve ABD’de etkisini hissettirse de, şu an için salgından daha az etkilenmiş olan Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri de sıkı tedbirler almaya başladı. Rusya Federasyonu, Belarus, Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU), olası bir gıda krizini önleme amacıyla pek çok tarımsal ürünün Birlik dışına satışını geçici olarak durdurma kararı aldı.

Birliğin yürütme organı olan Avrasya Ekonomi Komisyonu, 10 Nisan tarihinden itibaren çoğunluğunu tarla bitkileri ve bunların kullanıldığı gıda ürünlerinin ihracatının yasaklandığını duyurdu. 30 Haziran 2020 tarihine kadar süreceği belirtilen yasak kapsamında çavdar, karabuğday, soya, pirinç, ayçiçeği çekirdeği, soğan, sarımsak, kepekli tahıl ve un başta olmak üzere bu hammaddelerden elde edilen ürünler yer alıyor.

Buğday ithalatının 4’te 3’ü Rusya’dan

20 Mart tarihinde tahıl ihracatını 10 gün süreyle durdurma kararı alan Rusya, ardından bu kararı revize ederek kota uygulamasına geçileceğini açıklamış ve tahıl ihracatı 7 milyon ton ile sınırlandırmıştı. Bu kota, Türkiye’nin de alıcısı olduğu buğdayı kapsıyor. Ancak ekmeklik buğday EAEU’nun aldığı yasak kararı dışında bırakıldı.

ya-ekmeklik-bugday-da-yasaklansaydi1.jpg

Türkiye’nin EAUE’yi oluşturan 5 ülkeden yaptığı ihracat 2,77 milyar doları buluyor. Bunun çok büyük bir kısmını 2,77 milyar dolarla Rusya oluşturuyor. Rusya aynı şekilde Türkiye’nin buğday ithal ettiği ülkeler arasında yüzde 77 ile ilk sırada.

Kendine yeterlilik bir zorunluluk

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin hububat ve hububat ürünleri ithalatı 2019 yılında bir önceki yıla oranla yaklaşık yarı yarıya artarak 3,6 milyar dolara çıktı. Geçtiğimiz Aralık ayında Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) gümrük vergisiz buğday ve mahlut ithalatı yapma yetkisi verilmesi tartışmalara yol açmıştı.

İhracat yasaklarına ekmeklik buğdayın dahil edilmemesi nedeniyle Türkiye’nin buğdayda sorun yaşamayacağını söyleyen Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, buna karşın kepek, ayçiçeği çekirdeği ve soyada yaşanacak etkiye dikkat çekerek, “Tüm bunlar tarımda kendine yeterliliğin bir zorunluluk olduğunu gösteriyor” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.