tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.1.2020

tarlasera Şubat sayısı çıktı!

tarlasera-subat-sayisi-cikti1.jpg

Sözleşmeli üretim modelleri ve Türkiye’deki uygulamalarını masaya yatıran tarlasera'nın bu ay okurlarına üç adet de armağanı var!

Avcılık-toplayıcılıktan yerleşik düzene geçiş insanlık tarihinin dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Bu dönüşümün temelinde ise uzun süreli çalışmaya ve yerleşik hayata gereksinim duyan tarımın keşfiyle başladığı yıllarca bilimsel olarak kabul görmüştü. Ta ki Göbelitepe’nin keşfine kadar! İnsanın insanlaşma sürecini yeniden tanımlamamızı bize salık veren Göbeklitepe’nin tarımın gizemine dair verdiği ipuçlarını geçtiğimiz günlerde tarlasera.com’da anlatmıştık.

Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, okurlarıyla buluşturduğu Şubat sayısında ise Göbeklitepe’de bugüne dek gerçekleştirilen keşifleri ve bunların tarımla olan bağlantısını detaylı olarak ele aldı. Arkeobotanik biliminin dünyayı anlamak için ne kadar değerli olduğunu fark edeceğiniz bu incelemizi okurken insanlığın ve tarımın tarihinde büyülü bir zaman yolculuğuna çıktığınızı hissedeceksiniz!

tarlasera-subat-sayisi-cikti2.jpg

Sözleşmeli üretim ve sanayi domatesi örneği

tarlasera bu ay Kapak Konusu sayfalarında artıları ve eksileriyle sözleşme üretim modellerini inceledi ve Türkiye’deki uygulamalarını değerlendirdi. Aynı şekilde, sistemin aktörleriyle görüşerek onların deneyim ve düşüncelerine ışığında sözleşmeli üretimin ülke tarımındaki hangi sorunlara çözüm olarak olabileceğini araştırdı.

Sanayi domatesi, sözleşmeli üretimin pratikteki en belirgin örneklerinden biri olarak Dosya sayfalarımıza konuk oldu. İlkbahar aylarıyla birlikte dikimlerin başlayacağı ürünü, doğru tohum seçiminden yetiştiriciliğe dair ipuçlarına, üretici ve sanayicinin beklentilerinden kalite kriterlerine kadar geniş bir yelpazede ele aldık.

Türkiye’nin öncü üreticileri tarlasera’da

tarlasera bir süredir Türkiye tarımında örnek alınacak hikayeler yaratan öncü üreticiler ile çok özel söyleşiler gerçekleştiriyor. Bu ayki Röportaj konuğumuz ise Adana'da ailesinin 3. kuşak üretici temsilcisi olan Refik Yenice. Bahçe tarımında uyguladığı modern üretim teknikleriyle aile işletmesini büyüterek büyük bir başarıya imza atan Yenice ile üretici kooperatiflerinin işleyişi ile tarımsal pazarlama sorunlarının çözümüne kadar pek çok konuyu konuştuk.

tarlasera-subat-sayisi-cikti3.jpg

Pamuğun son 1 yılda yaşadığı ani gerilemenin nedenleri, ayçiçeğinde doğru tohum seçimi, Türkiye’de hem tüketim hem de örtü altı üretimde adından söz ettirmeye başlayan aloe vera bitkisi ve toprak kaybını önlemek için bilinçli gübre kullanımı da bu ay tarlasera Detay sayfalarında okuyacaklarınız arasında.

2019’un özeti tarlasera Almanak’ta!

Her yıl Şubat sayısıyla birlikte hazırladığımız tarlasera | Almanak da yine sizlerle buluşuyor. Tarım sektörünün 2019 yılını anlattığımız ve 2020’ye dair öngörüleri aktardığımız tarlasera | Almanak 2019 yine arşivlik bir sayı oldu. Tarımın hafızasını tutmak için kitaplığınızda ona yer açmayı unutmayın.

tarlasera’nın bu ay okurlarına 2 armağanı daha var! Bunlardan ilki şekerpancarında yabancı ot kontrolüne dair bilmeniz gerekenleri içeren şekerpancarı posteri. “Tarlanız konuşabilseydi size ne söylerdi?” başlıklı posterimiz ise tarımsal veri uygulaması FieldView’ın inceliklerini anlatıyor.

tarlasera-subat-sayisi-cikti4.jpg

tarlasera’ya nasıl ulaşırım?

tarlasera Şubat sayısını satın almak için hemen şimdi Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken abone olmak! Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.