Almanya’da hükümetin gübre kullanımına sınırlama getirmesine karşı çıkan 40 bine yakın üretici traktörleriyle Berlin’e gelerek tepkilerini dile getiriyor.
Avrupa Birliği ülkeleri son dönemde tarım ve çevre politikalarında yaşanan dönüşümler toplumun farklı kesimlerinde farklı tepkiler yaratıyor. Çoğu kez tarımda “mucizeyi gerçekleştiren” ülke olarak anılan Hollanda’da üreticilerin hükümet politikalarını eleştirmek için geçtiğimiz ay yaptıkları eylem bunun en keskin örneği olmuştu.
Binlerce üreticinin traktörleriyle Lahey kentine gelerek seslerini duyurduğu o eylemin bir benzeri bu kez de Almanya’da yaşanıyor. Yaklaşık 40 bin üreticinin traktörleriyle Berlin’e gelerek meşhur Brandenburg kapısının önünde toplandığı protestonun çıkış noktası, hükümetin çevreyi koruma gereksinimleri çerçevesinde tarım alanında yaptığı yeni düzenlemeler.
Gübre ve zirai ilaçta yeni döneme geçilmişti
Almanya’da Eylül ayında kabineden geçen eylem planı kapsamında tarımda gübre kullanımının yanı sıra bitki koruma ürünlerinin tüketimine de kısıtlamalar getirildi. Alınan kararın birlikte tarımsal verimin ve üretici gelirlerinin düşüşe geçeceği kanısındaki üreticiler ise mevcut düzenlemeden hiç de hoşnut değil.
Gümrük anlaşmaları fiyatları tehdit ediyor
8 bin 600 traktörden oluşan 10 kilometre uzunluğunda bir konvoyla ülkenin başkentine ulaşan Alman üreticiler yalnızca gündemdeki tarım paketine değil, Güney Amerika ülkeleriyle varılan Mercosur ticaret anlaşmasına da tepkili. Nedeni ise, anlaşmayla birlikte gümrük engellerinin kalkacağı belli tarımsal ürünlerin fiyat rekabeti altına girecek olması.
Son birkaç yıldır gelirlerinin sürekli düşüş halinde olduğunu söyleyen üreticilere göre ülke tarımında önemli yere sahip olan şekerpancarı, kanola ve buğday gibi ürünler güvenilir gelir kaynağı olmaktan çıkmaya başladı. “Land schafft Verbindung” isimli üretici birliğinin örgütlediği eyleme katılanlar, “Çevresel sorunlardan üreticilerin sorumlu tutulmasını istemiyoruz” diyor.
Diyalog forumu kurulacak
Eylemin büyük ses getirmesinin ardından üreticilere seslenme kararı alan Tarım Bakanı Julia Klöckner, gübre ve ilaç konusunda Avrupa Komisyonu kararlarının dışına çıkılamayacağını dile getirirken, karar alma süreçlerinde üreticileri daha etkin kılabilmek için bir “ulusal diyalog forumu” oluşturulacağını ve üreticilerin daha çok maddi desteğe ulaşması için çalışılacağını açıkladı.