tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.10.2019

Üniversiteli gençten devrilmeyen traktör!

Üniversiteli gençten devrilmeyen traktör!

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde iki yıllık bir çalışmanın sonucunda geliştirilen Makrobat sistemi, traktörlerin eğimli arazilerde daha güvenli yol almasını amaçlıyor.

Traktör kazaları Türkiye’nin tarımsal iş güvenliğindeki yetersizliğinin en acı göstergesi. Tarım makinelerinin güvenli ve bilinçli kullanılmaması nedeniyle yaşanan bu kazaların bir kısmı tarım makinelerinin kontrolsüzce trafiğe çıkarıldığı durumlarda, önemli bir bölümü de tarım arazilerinde gerçekleşiyor.

İstanbul’da henüz 18 yaşında bir üniversite öğrencisi, elektrik teknisyeni olan babasıyla birlikte başlattığı bir proje sonucunda traktörlerde devrilme riskini azaltan bir sistem geliştirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ında uzmanların denetiminde yürütülen projenin meyvesi olan “Makrobat”, geçtiğimiz günlerde Bursa’da gerçekleşen BurTarım’da ilk defa üreticilerin karşısına çıktı.

Talihsiz bir kazanın ardından

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü’nde okuyan Uluhan Yazıcı, iki yıl önce babası ve kardeşinin başına gelen bir traktör kazasının ardından bu tip kazaları önleyecek bir sistem geliştirmeye karar vermiş ve babası Halit Yazıcı birlikte YTÜ akademisyenleriyle Ar-Ge için işbirliği yapmış.

universite-ogrencisinden-devrilmeyen-traktor2.jpg

Yüzde 75 eğimde traktör kullanmak

2 yıl süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan Makrobat, tüm traktör çeşitlerinin arkasına monte edilebilen bir koruma sistemi. Ön ve arka lastikler arasına takılan bu sistem, aslında traktöre ek olarak 2 lastik daha ekleme prensibine dayanıyor. Bu sayede iki çekerli bir makine dört, dört çekerli olanlar ise altı çekere dönüşmüş oluyor.

Hidrolik kollarla yönlendirilen bu 2lastik, diğer lastiklerin etrafında 360 derece dönme kapasitesine sahip. Ön lastikleri havadayken ilerleme şansı veren bu sistemle bir traktör 1,5 metre bir yüksekliğe rampasız çıkabiliyor. Traktörün beygir gücünü 20 arttıran Makrobat, ayrıca traktörün önünde oluşan ağırlığı hafifleterek yakıt sarfiyatını da azaltıyor.

Engebeli araziler değerlendirilebilecek

Traktörlerin yüzde 50-55 oranında eğime kadar çalışabildiğini söyleyen Uluhan Yazıcı, geliştirdikleri sistemle bu sınırı yüzde 75’e kadar çıkardıklarını belirtiyor. Traktörün takla atma riskini de yüzde 80 oranında azalttıklarını söyleyen Yazıcı, “Ülkemizde engebeli arazi çok fazla. Bu sistem sayesinde engebeli araziler değerlendirilebilir” diyor.

universite-ogrencisinden-devrilmeyen-traktor3.jpg

Yurtdışında da talep geliyor

Toplam maliyeti 13 bin 500 TL olan Makrobat, şimdiden pek çok üreticinin ilgisini çekmeyi başarmış. Yurtdışı da dahil olmak üzere yoğun şekilde gelen siparişler için ancak 3-4 sonrasına gün verebildiklerini söyleyen Yazıcı, sistemin 2021 yılından itibaren yurtdışı fuarlarda da tanıtılacağını dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.