Muğla-Ula’da ürettiği kuşkonmaz bitkisi için İyi Tarım sertifikası alan Aslı Aksoy, birlikte çalıştığı kadın tarım emekçileriyle ürünün büyük mağazalara girmesini sağladı.
Batı ülkelerinde sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezlerinden olan kuşkonmaz bitkisi anavatanı olan Anadolu’daki itibarını son yıllarda geri kazanmaya başladı. Kuşkonmaz, Aslı Aksoy isimli girişimcinin sayesinde artık İyi Tarım yöntemleriyle üretilen ürünler listesine girmeyi başardı.
İşletme fakültesi mezunu Aksoy yüksek lisans eğitimini bitirdikten sonra 13 yıl süreyle tekstil ve gıda sektöründe pazarlama müdürü olarak görev yapmış. Aksoy’un kuşkonmaz ile tanışması ise Türkiye’de değil, ABD’nin New York şehrinde olmuş ve Türkiye’ye döner dönmez ürünün yetiştirme olanaklarını araştırmaya başlamış.
40 dönümde fark yaratmak
Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Yeşilçam mahallesinde 40 dönümlük bir arazide üretime başlayan Aksoy ilk hasadını 2017 yılında gerçekleştirmiş. İlk sezon 7 ton olan rekolteyi ikinci yıl 10 tona çıkaran Aksoy, bu yıl da İyi Tarım Sertifikası alarak üretimi yepyeni bir boyuta taşımış ve bu sayede büyük mağazalarla satış sözleşmesi imzalamış.
2 yılda 2 katına çıkacak
İyi Tarım prensiplerine göre ürettiği üründen lezzet bakımından yüksek not aldığını söyleyen Aksoy, “Üretim ve kalitemizle de fark yarattık” diye konuşuyor. “Kuşkonmaz zaten kendi özelinde çok faydalı bir ürün. Hamileler, çocuk emziren kadınlar için çok önemli bir besin” diyen Aksoy’un bu yılki üretim hedefini ise 15 ton olarak belirlediklerini söylüyor.
Kuşkonmaz kadın emeği istiyor
Tarlada 11 kadın tarım emekçisiyle birlikte çalışan Aksoy, kuşkonmazın kadın emeği isteyen bir ürün olduğunu vurguluyor. “Her bir ürünün bakımı hassasiyet gerektiriyor” diyen Aksoy, “Bunu da kadınlarla birlikte çok rahat sergileyebiliyoruz. Ekip uyumu çok önemli. Bazen işleri bitiremediğimizde gece yarısına kadar şarkılarla neşe içinde çalışmaya devam ediyoruz” diyor.