tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.8.2015 09:32:33

Kuşkonmaza bir şans verin

 

Şeklinden dolayı kuşların konamadığı, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle doktorların ilaç olarak yazdığı kuşkonmaza dünyanın ılıman bölgelerinde sıkça rastlanıyor. Birçok ülkenin hem ekonomik hem de gastronomik açıdan faydalandığı ürün, Türkiye’de de bir şansı hak ediyor.

Avrupa’da birçok ülkede yetiştirilen ve tüketilen, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen kuşkonmaz Türkiye’de kıymeti geç bilinen sebzelerden. Bazı kaynaklar kuşkonmazın anavatanı olarak Anadolu’yu gösterse de, tüketim şeklinin bilinmemesi, fiyatının yüksek olması, tadının alışılmış bir tat olmaması ve bulunduğu yeri uzun süre işgal etmesi gibi nedenlerle Türkiye’de pek tutulduğu söylenemez. Ancak hem iç tüketimdeki talep, hem de yabancı sermayeli firmaların yurtdışına ihracat yapmaları sebebiyle son yıllarda kuşkonmaz üreticiliği artmaya başladı. tarlasera Ağustos sayısında kuşkonmazın Türkiye’deki yakın tarihini ve gelecek potansiyelini ele aldı. Nasıl yetiştiriliyor?Anadolu topraklarında kuşkonmaz üretiminin tarihi aslında çok eski. 3 bin yıl öncesine dayandığı, hatta anavatanının Ege olduğu rivayet ediliyor. Ancak resmi olarak bilinen ilk tanışma, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayattayken ticari amaçlı üretim için tohumlar getirtip, Yalova Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde deneme üretimleri yaptırmasıyla yaşandı. Ticari anlamda üretim ise 1965 yılında başladı. Üretimi biraz zahmetli olsa da, diğer ürünlere göre oldukça kârlı olan kuşkonmazın 2010 yılında Türkiye’de üretimi 254 ton olarak kaydedildi. Kuşkonmaz, çok yıllık otsu bir bitki. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişiyor. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre 4 yıl. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabiliyor. Kuşkonmazın toplamda 300 çeşidi olsa da, yenebilen 20, en çok tüketilen 3 ayrı türü var. Bunlar da beyaz, mor ve yeşil kuşkonmazlar. Festivallere konu oluyor Kuşkonmazın A, B, C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve fosfor gibi elementler açısından çok zengin olması, sağlığa faydasıyla da tanınmasını sağlıyor. Vücuttaki ödemi çözmesi, tansiyon düzenleyici ve kalp dostu olması, gözlere ve sindirim sistemine iyi gelmesi, kanı temizlemesi kuşkonmazın şifalı etkilerinden sadece bazıları. Kuşkonmaz aslında dünyada öyle popüler bir sebze ki uğruna festivaller düzenleniyor. ABD, Almanya, Kanada, İngiltere ve İtalya’nın birçok şehrinde her yıl kuşkonmaz hasadının kutlandığı festivaller var. Bu festivallerde kuşkonmaz dondurması gibi kuşkonmazla yapılan yemeklerin sergilenmesinin yanında, en hızlı kuşkonmaz soyma yarışması gibi etkinlikler de düzenleniyor. Türkiye’de potansiyeli yüksek Hak ettiği ilgiyi biraz geç görmüş olsa da, kuşkonmazın Türkiye’de önü açık görünüyor. Üreticiler için önemli bir gelir kaynağı ve tüketiciler için de sağlıklı bir besin olması, kuşkonmazın daha iyi değerlendirilmesi ve dış ticarette daha fazla yer bulmasını sağlıyor. İyi bir organizasyon ve yapılan yatırımlar, ABD ve Avrupa piyasaları için ekonomik önemi olan kuşkonmazı Türkiye’de de yaygın hale getirme potansiyeline sahip.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.