Bağlarda ve meyve bahçelerinde ciddi kayıplara yol açan Xylella yaprak yanıklığı ile mücadele için hazırlanan önlem programı yürürlüğe girdi.
Özellikle son birkaç yıldır meyve üreticilerinin kabusu olan Xylella yaprak yanıklığı (Xylella fastidiosa) hastalığına karşı organize mücadele için ilk adım atıldı. Bitkilerin su ve besin ihtiyacını gidermesini engelleyen hastalığın görüldüğü bölgelerde artık “sınırlandırılmış alan” oluşturulacak.
Bakteriyel bir etmen olan hastalık asma, zeytin, badem ve şeftali gibi bitkilerin yanı sıra turunçgil bahçelerinde de önemli kayıplara yol açıyor. Bitkilerin su ve besin maddesi ihtiyaçlarını gidermesine engel olan hastalık, Avrupa olduğu gibi Türkiye’de tarım arazilerinde sık sık görülmeye başladı.
Hastalıkla bulaşık bölge nasıl kontrol edilecek?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Xylella Yaprak Yanıklığı ile Mücadele Hakkında Yönetmelik bir dizi önlem içeriyor. Buna göre hastalığın tespit edilmesi ya da varlığından şüphelenilmesi durumunda Tarım ve Orman İl ya da İlçe Müdürlüğü bilgilendirilecek.
Yapılan bildirim sonucunda Müdürlükler ilgili tarımsal bölgede “sınırlandırılmış alan” oluşturacak. Yapılan analizlerde hastalığın bulaşık olduğu tespit edildiği takdirde bitkilerin 100 metre yarıçapı içinde yer alan bölgede imha yoluna gidilecek. Sınırlandırılmış alanda yürütülecek izleme sonuçlarına göre 5 yıl boyunca yeni bir zararlı organizma tespit edilmezde sınırlama kaldırılacak.
tarlasera yazarlarından Prof. Dr. Yeşim Aysan’ın Xylella yaprak yanıklığının dünya ve Türkiye tarımındaki geçmişi, zararları ve mücadele yöntemleriyle ilgili makalesini buradan okuyabilirsiniz.