Kıyılmış tütün ve tütünün sarıldığı makaronlarla ilgili torba yasa kabul edildiği takdirde ekonomisi tütüne dayalı olan Adıyamanlı üreticileri zor günler bekliyor.
Açık tütünlerin sarıldığı makaronlara getirilen vergi zammı ve kaçak tütün satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısı mecliste. Değişiklik kaçak tütünün önüne geçilmesini öngörüyor. Üreticiler ise yerli tütün üretimine balta vuracağı gerekçesiyle yeni yasaya tepkili.
Yeni yasa ne getiriyor?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde hazırlanan yasa tasarısıyla bir paketi 50 kuruşa satılan makarona 2,20 TL vergi koyulacağını açıkladı. Yeni tasarıyla bir yandan makaronun kolisine bin 100 TL ÖTV, diğer yandan da kaçak tütün satışına 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.
Köyden kente göçün yolu açılacak
Tasarının TBMM’ye sunulmasının ardından Adıyaman'da üreticiler tütün yasağını protesto etti. Getirdikleri tütünlerle Demokrasi Parkı’nda bir araya gelen üreticiler torba yasa tasarısındaki tütün yasağının geri çekilmesini talep ederken Adıyaman Valiliği’ne yürüyerek tepkilerini dile getirdi.
Büyük yükümlülükler içeren tasarıyla sarmalık tütün piyasasının sarsılacağını düşünen Adıyamanlı üreticiler, binlerce insanın ekmeğinden olacağı görüşünde. İşsizliğin artmasıyla sosyal dengenin bir anda bozulacağı ve ardından köyden kente göç yolunun açılması diğer beklenen etkiler arasında.
Söz konusu 200 bin kişinin yoksullaşması
Tasarının geçmesi durumunda 200 bin kişinin ekonomik olarak yoksullaşmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere, Adıyaman tütünün tek başına içim özelliği ile tüketicide rağbet bulduğunu ve piyasada konumunu arttırması sonucunda sigara şirketlerinin dengesinin bozulduğunu söyledi.