Meclise getirilen kanun tasarısı tütün mamulleri için öngörülen yüksek vergi ve yasaklar öngörüyor. Tütün üreticileri ise düzenlemenin yerli üretimi zor durumda bırakacağı görüşünde.
TBMM’ye sunulan yeni kanun tasarısı 68, 69, 70 ve 71’inci maddeleri kıyılmış tütün ürünleri için yüksek vergi oranları içeriyor. Torba yasada tütünün sarıldığı makaronların bir kolisine 1,1 bin TL düzeyinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konulurken kaçak tütün satışına ise 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yerli tütün içmenin bedeli 7 TL’ye çıkacak
Kıyılmış tütünlerin doldurulduğu filtreli boş sigara kağıdı olan makaronların paketi 30-50 kuruşa satılıyor. Yeni düzenlemeyle makaron paketinin ortalama fiyatı ortalama 3 TL’ye yükselecek. Bu durumda kayıtlı tütün ve ÖTV’li makaronla bir paket yerli sigaranın fiyatı ortalama 4,5 TL’den 7 TL’ye çıkmış olacak. Türkiye’de geçtiğimiz yıl tüketilen makaron sayısı 19 milyarı buluyor.
250 bin üretici gelir kaybına uğrayacak
Öte yandan kaçak sigara piyasasıyla mücadele gerekçesiyle getirilen değişiklikler tütün ve tütün mamulleri üreticilerinin tepkisine yol açtı. Üreticiler öngörülen yüksek vergilerin uygulamaya geçmesi halinde yasanın tütün üretimine balta vuracağını dile getiriyor.
“Bu aşırı vergi makul seviyelere düşürülmezse 8 fabrika kapanacak, on binlerce kişi işsiz kalacak” diyen Sigara Harici Tütün Mamulleri Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, ayrıca yerli tütün üreten 250 bin üretici ailesinin aylık 25-30 bin TL gelir kaybına uğrayacağını söylüyor.
Doğru düzenlemeler gerekli
Adıyaman Demokrasi parkında toplanan tütün üreticileri de kanun teklifinin torba yasadan çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Burada açıklama yapan Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, “Adıyamanlıların ekmeğinden, aşından, işinden elinizi çekin” diye konuştu.
Tasarıyla tepki duyan tütün Adıyamanlı üreticileri İstanbul’da da bir araya gelerek açıklama yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan üreticilerden Haydar Bekmezci, “Adıyaman tütünü ile ilgili yasal bir düzenlemenin olmayışı üreticinin suçu değil. Doğru bir düzenlemeyle sıkıntılar giderilebilir. Ama devlet yetkilileri üreticisine yardımcı olacağı yerde açlığa mahkum etmektedir” şeklinde konuştu.