Diplomatik krizlerin bedelini yine tarım ödüyor. Süs bitkisi üreticileri bu kez de Rusya krizinin ardından öne çıkan Hollanda pazarının kaybedilmesinden endişeli.
Türkiye tarımına Rusya’nın ardından bu kez de Hollanda ile krizin ceremesi düştü! Süs bitkileri üreticileri en önemli alıcı ülkeler olan Hollanda ve Almanya’ya ihracatın sekteye uğramasından endişe duyuyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye-Hollanda arasında yaşanan diplomatik krizin ve ardından gelen sert söylemler iki ülke arasındaki ticaretin geleceğine de soru işaretleri düşürdü. Bu ticaretin önemli bölümünü de tarımsal ürünler oluşturuyor. Tarımsal ticaretin başında ise süs bitkileri geliyor.
İlk etkiler yine tarımda hissediliyor
Geçtiğimiz yıl 17 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatı yapılan Hollanda ile yaşanan diplomatik krizin ardından ilk etkiler yine tarımda hissedilmeye başladı. 10 Mayıs’ta Antalya’da gerçekleşen Franchise Expo Eurasia Fuarı’na katılacak 30 firmanın ziyaret iptali talebinde bulunduğu açıklandı.
Rusya pazarının yerini Avrupa almıştı
2016 yılında Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle süs bitkilerinde yüzde 20’lik ihracat büyümesi hedefinin çok uzağına düşülmüştü. 10 milyon dolarlık ihracat hacmi ise 50 bin dolarda kalmıştı. Yaşanan düşüş ise Batı Avrupa ülkelerine yapılan ihracatla telafi edilmeye çalışılmıştı.
Hollanda pazarı ekonomiye büyük katkı sağlıyor
Ancak bu kez de ihracatta öncelikli Batı Avrupa ülkeleri yeni krizin öznesi haline geldi. Rus pazarının kaybedilmesinin ardından Hollanda pazarında önemli yol alındığını söyleyen Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “Bu pazar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladı. Ama şimdi de ‘kurtarıcı’ dediğimiz Hollanda ile kriz yaşıyoruz” diyor.
Dev proje iptal edilmek üzere
Hollanda ile 2023 yılına kadar 500 milyon dolarlık hedefler için projeler geliştirdiklerini söyleyen Bağdatlıoğlu, “Türk çiçekçiliğinin geleceği içi Hollandalı 30 firma ile endemik bitki yetiştirip ihracatını yapmak üzere bir proje üzerine çalışıyorduk. Bu çalışma ile burada yetişen ürünler 2 yıl içinde Hollanda’ya ihraç edilecekti. Ancak kriz nedeniyle proje iptal edilmek üzere” diyor.
Söylemlere dikkat etmek gerekli
Süs bitkileri sektörü için Hollanda’nın sırt çevrilemez bir ülke olduğunu dile getiren Bağdatlıoğlu, “Siyasilerin bugünlerde söylediklerine dikkat etmesi gerekli. Bu nedenle yapıcı konuşmalardan umutluyuz ve normale dönülmesini bekliyoruz” diye konuşuyor.