Tarım arazilerinde bitkileri dölleme işinde gerçek arılarla birlikte çalışacak mini “drone” arılar geliştirildi.
ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen ve çok ses getiren robot arılardan sonra bir buluş da Japonlardan geldi. Bitkilerin polen ihtiyacını gidermek için üretilen “drone arı”lar tarım arazilerine salınmaya hazırlanıyor.
Tüm dünyada azalmaya başlayan arı nüfusu doğal besin zincirini olumsuz etkiliyor. Tarım arazileri ise bu azalıştan ilk elden etkileniyor. Bitkisel üretim için doğal tozlaştırıcı görevi gören balarıları bir yandan korunmaya çalışılırken alternatifler de aranmaya başladı.
Japonya’da bulunan Ulusal İleri Endüstri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde üretilen robot arılar da bu amaca hizmet ediyor. 4 cm genişliğinde ve 15 gram ağırlığındaki bu mini robotlar drone mantığıyla çalışıyor.
Bitkiye zarar vermeden dölleyebiliyor
Drone arıların özelliği üzerlerinde bulunan jel vasıtasıyla bir bitkideki polen taneciklerini toplayıp bir diğerine bırakabilmesi. Japon zambağı üzerinde denemesi yapılan robot arıların bu işlemi bitkiye zarar vermeksizin başarıyla gerçekleştirebildiği görüldü.
Gerçek arılarla ekip çalışması yapacak!
Araştırmayı yöneten Eijiro Miyako, gerçek arılarla robot arıların aynı arazide sorunsuzca birlikte çalışabileceğini söylüyor. Şu an için uzaktan kumanda yöntemiyle çalışan robotların GPS üzerinden otomatik olarak dölleme işi yapabilmesi için çalışmalar sürüyor.
Arı kanatlı robotlar
Robot arıların ilk başarılı örneği 2013 yılında Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmişti. RoboBee adını taşıyan bu mini dölleyici motorlar, tıpkı arı kanadına benzeyen ve saniyede 120 kez çırptığı pervaneleriyle yoğun ilgi çekmişti.