tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.2.2017

Robot arılar tarım arazilerinde göreve hazır

robot-arilar-tarim-arazilerinde-goreve-hazir1.jpg

Tarım arazilerinde bitkileri dölleme işinde gerçek arılarla birlikte çalışacak mini “drone” arılar geliştirildi.

ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen ve çok ses getiren robot arılardan sonra bir buluş da Japonlardan geldi. Bitkilerin polen ihtiyacını gidermek için üretilen “drone arı”lar tarım arazilerine salınmaya hazırlanıyor.

Tüm dünyada azalmaya başlayan arı nüfusu doğal besin zincirini olumsuz etkiliyor. Tarım arazileri ise bu azalıştan ilk elden etkileniyor. Bitkisel üretim için doğal tozlaştırıcı görevi gören balarıları bir yandan korunmaya çalışılırken alternatifler de aranmaya başladı.

Japonya’da bulunan Ulusal İleri Endüstri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde üretilen robot arılar da bu amaca hizmet ediyor. 4 cm genişliğinde ve 15 gram ağırlığındaki bu mini robotlar drone mantığıyla çalışıyor.

Bitkiye zarar vermeden dölleyebiliyor

Drone arıların özelliği üzerlerinde bulunan jel vasıtasıyla bir bitkideki polen taneciklerini toplayıp bir diğerine bırakabilmesi. Japon zambağı üzerinde denemesi yapılan robot arıların bu işlemi bitkiye zarar vermeksizin başarıyla gerçekleştirebildiği görüldü.

Robot arılar tarım arazilerinde göreve hazır!

Gerçek arılarla ekip çalışması yapacak!

Araştırmayı yöneten Eijiro Miyako, gerçek arılarla robot arıların aynı arazide sorunsuzca birlikte çalışabileceğini söylüyor. Şu an için uzaktan kumanda yöntemiyle çalışan robotların GPS üzerinden otomatik olarak dölleme işi yapabilmesi için çalışmalar sürüyor.

Arı kanatlı robotlar

Robot arıların ilk başarılı örneği 2013 yılında Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmişti. RoboBee adını taşıyan bu mini dölleyici motorlar, tıpkı arı kanadına benzeyen ve saniyede 120 kez çırptığı pervaneleriyle yoğun ilgi çekmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.