tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.8.2015 14:03:43

Beyaz altının zorlu mücadelesi

Pamukta dekara 700-800 kg kütlü verimi elde etmek mümkünken, Türkiye’de verimler genellikle 400-550 kg aralığında. Verimliliğin üst sınırlarında dolaşmak için sertifikalı uygun çeşit seçimi, optimum toprak hazırlığı, sulama, gübreleme ve çapalama basamaklarını çıkmak; bu adımların boşa çıkmaması için de, pusuda bekleyen emici pamuk düşmanlarından korunmanın püf noktalarını bilmek gerekiyor.  İnsanlığın varoluşundan bu yana vazgeçilemez üç temel yaşamsal ihtiyaç; beslenme, örtünme ve barınma. Arkeolojik kanıtlar, örtünme ihtiyacının karşılanmasında pamuğun yaklaşık 7 bin yıldır var olduğunu gösteriyor. Bugün de pamuk, insanlık için gıda sektörü kadar olmazsa olmaz sektörlerinden tekstilin en önemli hammaddesi. İplikten kumaş, yapay deri ve giyime, sicimden bez ve tüle kadar her çeşit ürün, pamuktan elde edilen lif (elyaf) ile üretiliyor. Bu kadarla da sınırlı değil; tohumları barut, vernik, cila ve bitkisel yağ sanayinde, tohum küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Dolayısıyla pamuk, barınma gereçlerinin üretimi ve beslenmede de aktif rol oynuyor. Peki, insanlık için böylesine faydalar zinciri oluşturan bu ‘beyaz altının’ değerini düşürmek için çalışan ajanlar kimler? Türkiye’deki pamuk tarlalarının adeta demirbaşları haline gelmiş ve önlem alınmadığı takdirde pamuk bitkilerini kısa sürede istila ederek verimde yüzde 30-40 gibi ciddi kayıplara neden olan bu zararlıları yakın markaja almak gerek. Ziraat Mühendisi Sedat Özgüner pamukta hastalık ve zararlılarla mücadele etmenin yollarını tarlasera Ağustos sayısında yazdı. Derginizi bayinizden istemeyi unutmayın!

Yorumlar
  • Mehmet Akyar

    Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Doğduğu doğduğu topraklara hatta memleketimize teşrif edişine kadar. Öyküye kapılan kalemden mi bilmem; ilaclama yapılarak mücadele imkanı ya da bir ilaç ismi yazma hususu eş geçilmiş..

  • erdal guncu

    çok açıklayıcı bilgiler vermissiniz. Çalışmalarımızda bu hastalığa karşı gelşştirdiğimiz bir yöntem çok başarılı sonuçlar verdi

  • barış can

    Xylella hastalıklı ağaçlarla yakın temas akçiğer kanserine sebeb oluyor. Hasan Celal Güzel Tarık Akan bu yüzden vafat ettiler. Bu bakteri akçiğere girerse enfeksiyon yapıyor. 20 gün içinde ölüme götürüyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.