E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
14.8.2015 11:03:06
Çiya Sofrası’nın sahibi Musa Dağdeviren: “Ürün doğru yetişmişse lezzet de peşi sıra geliyor. Önemli olan sadece mevsimi takip etmek ve yemeklerde kullanılacak sebze ve meyveleri seçerken hangi bölgede hangi ürünün çıktığını bilip, alışverişi de ona göre yapmak.” Tarım ürünleri ile mutfak kültürünün birbirine göbekten bağlı bir ilişkisi var. Sebze ve meyvelerin aroması yemeklerin lezzetini de etkileyerek ya onu göklere çıkarıyor ya da direkt çöpe gitmesine neden oluyor. Doğru ürün seçimiyle damaklarda kalıcı tat bırakan yemekler yapmak ise tamamen bir ustalık işi. İstanbul Kadıköy’de 1987 yılından beri faaliyet gösteren Çiya Sofrası’nın sahibi Musa Dağdeviren de bu ustaların en başarılılarından. Türkiye’nin dört bir tarafından, her kültüre özgü yemekleri müşterileriyle buluşturan Dağdeviren, tarlasera ile tarım ve yemek kültürü arasındaki ilişkiye dair görüşlerini paylaştı: “Değişen tarım metotları çok iyi verim sağlamasına rağmen, tüketicinin lezzet algısını etkiliyor. Ancak bu algı değişikliği tüketicinin bilinç düzeyine de bağlı. Tüketici kendini nereden ne yediği, nereden ne aldığı konusunda bilinçlendirmemişse ve bilinçli alışveriş yapmıyorsa lezzet algısı değişiyor.” Mutfağınızda malzemenin, özellikle de sebze ve meyvenin ne gibi bir önemi var? Yemek yaparken kullanılan malzemenin çeşit, kalite, miktar vb. özellikleri sizin için ne kadar önemli? Kabağı örnek vererek anlatabilirim. Güneş görmeden yetişmiş bir kabaktan veya mevsiminde olmayan bir kabaktan yemek yapmıyoruz. Güneş gören, tarlada yetişen kabaktaki farkı anında görebilirsiniz. Ürün doğru yetişmişse lezzet de peşi sıra geliyor. Bu özel bir sır değil. Önemli olan sadece mevsimi takip etmek ve serada yetiştirilmiş ürünü kullanmamak. Müşteriler özellikle kış mevsiminde ısrarla domates istiyor. O durumlarda da çeri domates kullanıyoruz. Bir de kebapta domates, patlıcan ve biber kullanıyoruz ama yemeklerde kesinlikle kullanmıyoruz. Çiya Sofrası'nın sahibi Musa Dağdeviren'le yaptığımız bu keyifli söyleşinin tamamını tarlasera Ağustos sayısında okuyabilirsiniz.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.