tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.6.2015 08:27:13

Bir şey yapmalı!

Tarım sektörünün Türk ekonomisine olan katkısı tartışılmaz. Ancak tarımsal üretimin başarısı kanıtlanmışken, gıda enflasyonunun artması, ortada derhal çözülmesi gereken sorunlar olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2015 yılının ilk 6 aylık periyoduna ait verileri açıkladı. Verilere göre; Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 oranın büyüme gösterdi. Ekonomik büyümede tarım sektörünün katkısı ise yüzde 2,7 oranında oldu. Açıklanan bu verilerle, tarımsal üretime yönelik yatırım ve çalışmaların başarıya ulaştığının somut bir göstergesi olarak değerlendiriyor. Ancak TÜİK verilerini değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’un da dikkat çektiği, şaibeli bir durum daha var; o da, gıda fiyatlarının artmış olması. Tarımsal büyümede artış gözlenirken gıda enflasyonunun artıyor olması, Türkiye’de özellikle tarımsal emtia ile ilgili arz, talep ve fiyat ilişkisinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini doğuruyor. Gün geçtikçe daha popüler olmaya başlayan tarımsal emtia yatırımları, özellikle de fiziki alım–satım yapılmaksızın finans piyasalarında işlem görüyor. Özellikle buğday, mısır, kakao, şeker, pamuk gibi tarımsal emtialar yüksek bir işlem hacmine sahip. “Kooperatif toptancı hallerinde doğrudan satış yapılmalı” Kopuz ayrıca, büyük marketlerin tarımsal ürünleri üreticiden alıp, tüketiciye ucuz fiyatlardan satmalarını sağlayan güncel Hal Kanunu ile de fiyatlarda beklenen düşüşün gerçekleşmediğini hatırlatıyor ve hem üreticiyi hem tüketiciyi zarara uğratan rantçı aracıların yerine kooperatif toptancı hallerinde doğrudan satış yapılmasını öneriyor. Böylece reel piyasayla ilişkili olmayan, spekülatif fiyat artışlarının da önleneceğini kaydeden Kopuz, nihai tüketicinin de en uygun fiyattan ürün temin edebileceğini söylüyor. “Lisanslı depoculuk sistemi yerleşmeli” Kopuz sözlerini diğer bir kritik noktaya işaret ederek bitiriyor; "Lisanslı depoculukla arz kontrolü sağlanmış ve spekülatif fiyat artışları önlenmiş olacak. Lisanslı depoculuk yerleşmediği sürece, spekülatif artışları önlemek oldukça zor olacaktır. Bu sisteminin yerleşmesiyle kurulacak Ürün İhtisas Borsaları, serbest piyasanın oluşumunu temin edecektir. Bölgesel maliyet farklarını ortadan kaldırmak için de lojistik altyapının güçlendirilmesi gerekmektedir. Anadolu'daki tüccar ile İstanbul'daki gıda tüccarı arasında maliyet kalemleri farkı çok fazladır. Doğal olarak tüccar da bu fiyat farkını sattığı ürüne yansıtmaktadır. Eğer Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve hükümet, Türkiye çapında lojistik altyapısını geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık verirse, bunun fiyatlara yansıması da gözle görülür şekilde olacaktır. Dolayısıyla çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki lojistiğe yapılacak yatırım, gıda enflasyonun azalması demektir.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.