tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.5.2015 10:54:43

Doktor hünnap şifa dağıtıyor

Anavatanı Suriye olan hünnap, ünnap, çiğde, Zizypphus vulgaris ya da rhamnaceae olarak dbiliniyor. 

Türkiye’de Marmara ve Güney Anadolu’da yetişen hünnap, adeta bir şifa deposu. Alternatif tıpta kullanılan hünnaba bu yüzden “Doktor Hünnap” da deniliyor. Nisan ve Mayıs aylarında yetişen hünnap meyvesi, 4-5 metreye kadar büyüyen hünnap ağacının yemişi. Güzel kokulu, sarı çiçekler açan bu ağaç bahçelerde yetişebiliyor, aynı zamanda Karadeniz'de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa'nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında yabani olarak da ona rastlanıyor.

Kırmızı-kahverengi tonlarında sert kabuklu bir meyve olan hünnap, zeytinle aynı boyutlarda. Aynı zamanda kurusu da tüketiliyor. Meyvesi ise kabuğu soyulduktan sonra yeniliyor. İçinde A ve C vitamini, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunan hünnap meyvesi sabah kahvaltılarda birkaç tane yendiği takdirde bağışıklık sistemini güçlü tutuyor. Aynı zamanda reçel ve sirke yapımında da kullanılan şifalı meyve öncelikle doğal aspirin olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra kan şekerini dengeleme, kanı temizleme, stresli zamanlarda vücut direncini koruma gibi özellikleri de var. Kurutulup kaynatılan, çayı yapılabilen hünnap yapraklarının bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Bu yaprakların tazesini ise Araplar ishal, bağırsak parazit ve solucanlarını yok etmede kullanıyor. Şifa deposu hünnabı pazarda kilosu 10 ila 20 TL’den almak mümkün.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.