tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.5.2015 07:42:58

Havalar ısındı, fiyatlar düştü

Geçtiğimiz günlerde sebze-meyve fiyatlarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya’da soğuk bir kış yaşadıklarını ve bu sebeple kısıtlı bir üretim gerçekleştiğini söylüyor. Değişen iklim koşulları tarımsal üretimi doğrudan etkiliyor. Kış ayları Türkiye'nin sebze-meyve ve yeşillik üretiminde önemli bir paya sahip olan Akdeniz Bölgesi için de sel ve don haberleriyle geçti. Hava şartları yüzünden normale göre sınırlı bir üretim gerçekleşti. Nitekim, tarlasera Mayıs sayısında yer alan “Gıda Fiyatlarının Arkasındaki Gerçekler” konulu infografikte de değinildiği gibi; sınırlı üretim demek, gıda fiyatlarında artış demek. Bu sebeple yaşanan fiyat yükselmeleri kimse için şaşırtıcı olmazken, üreticiler artışlardan doğrudan etkilenen ilk segment olma özelliğini kimseye bırakmıyor. Sebze-meyve fiyatları yüzde 50-60 oranında düştü, yeşil ürünler altın kışını yaşadı Konuyla ilgili değerlendirmelerini basınla paylaşan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ancak satışlarda sürekliliğin üreticiyi mutlu edeceğinin altını önemle çizdiği konuşmasına pazar fiyatlarını açıklayarak devam etti; “Ocak-Şubat aylarında 2,5 liraya ulaşan biberin kilogram fiyatı 1,70, 4 lira olan patlıcan 1,30, 3 liraya kadar çıkan kabak 1,30, 7 lira olan taze fasulye 3 liraya, 2 lira olan salatalık da 80 kuruşa geriledi.” Sebze-meyvelerde durum buyken, yeşil ürünler içinse durum tam tersiydi. Bölgede seracılığın gelişmesi Alp’e göre bunda en büyük etmen. Bugün Antalya merkezine kayıtlı 30 bin üreticiden 12 bininin aktif olarak üretim yaptığını da sözlerine ekleyen Alp, sera üreticisinin ısıtmalı sistemler kullandığını ve bunun da alınan mahsul oranını doğrudan etkilediğini de ifade etti. "Domatesin fiyatı düşecek" Alp ayrıca ihracatın da sebze-meyve fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden olduğunu dikkat çekerken, kış döneminde özellikle Rusya’nın ve Avrupa ülkelerinin sebze taleplerinin arttığına, bunun da direkt olarak fiyatlara yansıdığını ekledi. Bunda en büyük örneğin domates olduğunu söyleyen Alp; “Soğuk hava nedeniyle fide döneminde yeterli bakımı yapılamayan domates fiyatı, ihracatın da etkisiyle yükseldi ancak küçük üreticilerimizin ürünlerini toplamaya başlamasıyla önümüzdeki günlerde düşmesi bekleniyor” dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.