tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.5.2015 07:48:08

Yeşil erik için en güzel günler

Baharın geldiğinin, yaz günlerinin başlangıcı olduğunun en güzel kanıtlarından birisi de yeşil erik. Bugünler yani Mayıs ayı sonları ise yeşil erik için en güzel günler. Gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunus cinsinden, meyveleri yenilebilen ağaç türlerinin ortak adı olan erik, Mayıs ayında can erikleri (yeşil erik) ile meyvelerini vermeye başlıyor. Yaz boyunca, Eylül ayına kadar farklı türleri olgunlaşan eriğin yeşil dışında sarı, kırmızı ve mor çeşitleri de Türkiye’de oldukça iyi tanınıyor ve herkes tarafından severek tüketiliyor. Erik Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir ağaç. Ancak Doğu Anadolu’nun yüksek kısımları ve Güneydoğu Anadolu’nun kurak ve sıcak yerleri hariç. Bu yüzden de üretimi de, tüketimi de hem çok yaygın hem de oldukça rahat yapılıyor. Tür ve çeşidine göre değişen erik ağaçları genellikle iri ve uzun boylu ağaçlar şeklinde görülüyor. Ancak küçük boylu ve çalı şeklinde olan erik türleri de bulunuyor. Yeşil erik haricinde Türkiye’de en yaygınn çeşitler ise papaz eriği yani yeşil eriğin daha iri olan, mor rengi ve mayhoş tadıyla vazgeçilmez meyvelerden mürdüm eriği ve iri, bazen mor bazense kırmızı renkte olan ve nispeten tatlı bir erik olan tatlı üryani eriği. Vitamin deposu Yeşil eriğin içinde bol miktarda C vitamini, göz ve cilt sağlığı için oldukça önemli olan A vitamini, vücuttaki kanın akışkanlığı için önemli olan K vitamini ve bunların dışında sodyumm, potasyum, magnezyum gibi mineraller bulunuyor. Aynı zamanda demir açısından da oldukça zengin bir meyve olan yeşil erik özellikle fit kalmaya yardımcı olduğundan son yıllarda iyice popüler hale gelmiş durumda. Aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özelliği de bulunuyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.