Bugün tarım, her zamankinden daha büyük bir yatırım fırsatı olarak girişimcilerin karşısında duruyor. Ancak her işi kuralına göre oynamak gerek. Tarım sektöründe de kazançlı bir işletmeye sahip olmanın kendine özgü kuralları var. Yetiştirilecek ürünün seçiminden bütçeleme yapmaya, üretim materyallerinin belirlenmesinden pazarlama stratejilerine kadar birçok konu, üreticinin kazancını doğrudan etkileyen faktörler. Dolayısıyla tarım yolculuğuna çıkan bir kişinin atadan kalma bilgilerle değil, bilimsel adımlarla ilerlemesi gerekiyor. Doğru strateji şart Tarımda kazanç getiren unsurlarınn ilki doğru ürünü seçmek. Ürün seçiminden sonra ise bu yola doğru bütçelemeyle çıkmak geliyor. Ana maliyet unsurları yetiştirilen ürüne göre değişmekle birlikte; işletmenin konumuna, üretimde kullanılan faktör bileşimine ve bu faktörlerin niteliğine göre de çeşitleniyor.
Ancak genellikle bu unsurlar; akaryakıt, tohum/fide/fidan, gübre ve ilaç gibi materyaller, işçilik, mekanizasyon, nakliye ve pazarlama masrafları ile döner sermaye faizi, genel yönetim payı, arazi kirası ve amortismanlar vb. masraflar şeklinde ortaya çıkıyor.
Nakit akışını doğru yönetmek için
Doğru ürün seçimi ve bütçelemeden sonra yetiştirme aşamasına gelen üreticiyi, bu süreçte önemli bir aşama bekliyor: işletme giderlerinin yönetimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gamze Saner, işletmede nakit akışının doğru yönetilebilmesinin, muhasebe kayıtlarının düzenli şekilde tutulmasından geçtiğini söylüyor.
Teknoloji dikkatli ve ölçülü kullanılmalı
Saner ayrıca, tarımda kazanç sağlayan diğer önemli bir unsurun, yani doğal kaynakların uzun vadede verimli şekilde kullanılmasının, teknolojinin dikkatli ve ölçülü şekilde kullanımı ile mümkün olduğunun da altını çiziyor. Tarıma yatırım yapma kararı alırken, uzmanların tavsiyelerini göz önünde bulundurmak gerek.