12.3.2015 09:34:49
GAP’ta jeotermal seracılık yaygınlaşıyor
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hayata geçtiğinden beri bölge her alanda değişiyor. Şimdi de gündemde jeotermal enerji kullanılan seraların yaygınlaştırılması için başlatılan proje var.
Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsayan ve Atatürk Barajı’nın sağladığı sulama imkanları sayesinde tarımda büyük ivme kazanan GAP bölgesi, son yıllarda seracılıkta da ciddi anlamda ilerlemiş durumda. Bundan 15 yıl önce, Şanlıurfa’ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan Karaali bölgesinde yaşayan bir köylünün arazisinde bulunan jeotermal su kuyusuyla başlayan seracılık hikayesi, birkaç küçük serayla yapılan deneme ekiminin ardından kısa sürede birçok firmanın bölgede yatırıma yönelmesiyle bugünlere geldi ve şu anda bölgede toplam 500 dekarlık bir alanda seracılık faaliyetleri uygulanıyor. Bunlardan büyük bir bölümünde topraksız tarım yapılıyor ve jeotermal seralarda başta salkım domates olmak üzere, sebze ve iç mekan süs bitkileri yetiştiriliyor, ayrıca kadın istihdamına da büyük katkı sağlanıyor.
GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz bölgede çalışmaların hızlandığını ve yeni açılacak kuyularla potansiyelin daha da artacağını söylüyor. Yanmaz Şanlıurfa’da seracılığın Karaali’den sonra Bakırtaş ve Tuzluca’da da yaygınlaşmasını planladıklarını söylüyor sözlerine şöyle devam ediyor; “Jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında GAP İdaresi Başkanlığı ve Şanlıurfa Valiliği tarafından daha derinlerde bin 500 metrelik kuyu açarak, alanı genişletiyoruz. Yaklaşık 90 kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz.”
Yerli yabancı girişimciler Şanlıurfa’ya davet ediliyor
Yanmaz; “Antalya’da 100 dekar seranız varsa bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon liralık kömür yakmak durumundasınız. Şanlıurfa’da 100 dekar serası olan bir işletme ise sadece dalgıç pompanın sarf ettiği enerjiden dolayı elektrik parası ödeyecek. O da yaklaşık 250-300 bin lira. Yani sizin 100 dekar seranız Şanlıurfa’da ise sadece 750 bin lira civarında ısıtmadan kaynaklı cebinizde kalacak. Zaten işçiler buradan diğer yerlere gidiyor. Jeotermal yatırımı önemli avantajları içerdiği ve karlı bir sektör olduğu için girişimcileri buraya davet ediyoruz. 2023’e kadar bölgeye yaklaşık 2 milyar Euro'luk yatırım yapılacağını öngörüyoruz. Bu da yılda yaklaşık 400 milyon euroluk ihracat demek. Şanlıurfa’nın kurtuluşu burada” diyor ve Şanlıurfa’nın sahip olduğu düz araziler, jeotermal enerji ve dikey olarak aldığı gün ışığı sayesinde seracılıkta diğer GAP illerine göre daha avantajlı olduğunu da ekliyor.
Hal böyleyken Güneydoğu Anadolu’nun çehresi gitgide değişiyor; toprakların bereketi artarken alınan tarımsal ürünlerin çeşitliliği artıyor ve her gün yerli – yabancı yatırımcılar bu bölgeyi daha çok tercih eder hale geliyor.
|