Ege İhracatçıları Birlikleri (EİB), Şubat ayı ihracat toplamını geçen seneye göre yüzde 12 gerilemeyle kapattı. Ancak bu gerileme yaşanırken EİB bünyesindeki 12 birlikten üçü ihracatta artış yaşadı. Artışın görüldüğü tüm birliklerin tarım ürünleri ihraç ediyor olması ise dikkat çekici.
Türkiye’nin en aktif ihracat birliklerinden Ege İhracatçıları Birliği, Şubat ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre; EİB bünyesindeki 12 birlikten 9’u 2014 Şubat ayına oranla geriledi, ancak kalan 3 tanesi dikkat çeken bir yükseliş yaşadı. Yükselen değerlerin hepsi de tarım ürünleri ihracatı sayesinde oldu ve tarım ürünleri ihracatı yüzde 3’lük artışla 320 milyon 167 bin dolardan, 329 milyon 382 bin dolara çıktı.
Tütün, kuru meyve ve hububat yoğun talep görüyor
İhracatını yüzde 20 arttırarak 83 milyon 89 bin dolara ulaşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği en fazla ihracat artışı sağlayan birlik olarak kayıtlara geçti. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de ihracatını arttıran 3 birlikten biri oldu ve ihracatını yüzde 2 arttırarak 59 milyon 454 bin dolara ulaştı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 17’lik ihracat artışıyla, Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2015 yılı Şubat ayında ihracatını en çok yükselten ikinci birlik oldu. İhracatını 23 milyon 86 bin dolardan, 27 milyon 51 bin dolara çıkardı. Tarım ürünleri ihracatında gerileme yaşayan tek birlik ise ihracatı yüzde 8 gerileyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği oldu. Birliğin ihracat rakamı 41 milyon 165 bin dolar olarak kaydedildi.
Bu analizden yola çıkarak, Ege Bölgesi’nde üretilen tütün, kuru meyve ve mamulleri ile hububat bakliyat yağlı tohumlarının yutdışında yoğun talep gördüğü, hatta 2015 yılında EİB’i tarım sektörünün ayakta tuttuğu bile söylenebilir. Tabii, ilerleyen günlerde hammamdde fiyatları ve paritedeki değişimler de bu değerlere yansıyacak. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de 2014 yılı Şubat ayında 1,37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesinin, 1,12 seviyesine kadar gerilediğini, paritedeki 0,25’lik değişikliğin EİB ihracatında geçen yılki miktarda ihracat olması durumunda yıllık 1 milyar dolar gerilemeye neden olabileceğini öngördüklerini söylüyor. Ünlütürk, hammadde fiyatlarındaki yüzde 20 gerilemenin de ortalama ihraç fiyatlarında düşüşe yol açtığını parite ve hammadde fiyatlarındaki gerilemeden dolayı ihracatta gerilemenin kaçınılmaz olduğunu da ekliyor.
“Faiz politikaları değişmeli”
Ege Bölgesi’nin ihracatında Avrupa Birliği pazarının önemli yer tutuyor. EİB’den yapılan ihracatın yüzde 48’i de AB ülkelerine yapılıyor. Bu durumda, Avro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi bölge ihracatını olumsuz etkiliyor. Buna bir de Türkiye’nin ürün ihraç ettiği ülkeler arasında önemli konuma sahip Rusya, Irak, Suriye, Çin, Libya, Yemen, Mısır, Ukrayna gibi ülkelerdeki ekonomik ve siyasi krizler de eklendiğinde ihracat rakamlarında gerileme kaçınılmaz oluyor. Ünlütürk, ihcarat dünyası olarak Merkez Bankası’nın faiz politikasını değiştirmesini ve faiz indirimine gitmesini beklediklerini söylüyor.