tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.12.2014 09:05:21

Pamuk ve mısır saplarından elektriğe

Şanlıurfa’da biyoküle elektrik üretim santrali kurularak, pamuk ve mısır saplarından elektrik üretilmesi planlanıyor. Hedef ise, yılda 60 bin sapı yakarak, yıllık 35 milyon kilovatsaat elektrik üretmek. Proje için Şanlıurfa’nın seçilmesinin nedeni, şehrin tarımsal faaliyet açısından yüksek bir potansiyele sahip olması. Türkiye’nin toplam tarım arazisinin yüzde 5’ine sahip olan Şanlıurfa’da mısır ve pamuğun yanı sıra ayçiçeği, buğday ve çavdar sapları da bol miktarda bulunuyor. Santralde her yıl hasat sonrası arazide kalan tarımsal atıkların, en yeni teknoloji ve en düşük emisyonlar ile yakılarak elektrik üretilmesi hedefleniyor. Santralde üretilen elektrik OSB Elektrik Dağıtım Merkezi’ne nakledilerek, TEİAŞ’a teslim edilecek. Elektriğin yüzde 3’ü santralin yardımcı tesislerinin tüketimine harcanırken, geriye kalan yüzde 97’si ise satılacak.  Tesiste yalnızca devreye alma (ilk ateşleme) ve devreden çıkarma süreçlerinde kullanılmak üzere pilot yakma sistemi kullanılacak.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.