tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.11.2014 09:11:56

Pamukta devrim zamanı geldi

ABD'nin Purdue Üniversitesi araştırmacıları, bitki selülozunu oluşturan enzimlerin yapısını ortaya çıkardı. Elde edilen veriler bitki materyalinin ayrıştırılmasını daha kolay hale getirecek. Bu da bitkilerden tekstil ve biyoyakıt ürünlerinin üretilmesini çok daha kolaylaştıracak. Selülozun yapısı değiştirilebilecek “Bitki selülozunun nasıl oluştuğu bugüne kadar bir sır olarak kaldı” diyen bitki biyologu Nicholas Carpita, “Ancak şimdi selülozu sentezleyen belli enzim proteinlerinin moleküler yapısını ortaya koymaya başladık. Bu sayede selülozun yapısını değiştirmemiz mümkün olacak” diye konuşuyor. Bu, temelini selülozun oluşturduğu pamuk ve bitkisel ipek gibi tekstil ürünleri için devrim niteliğinde bir gelişme. Selülozun yapısının değiştirilebilmesiyle birlikte, örneğin boyaları daha iyi emen kumaşlar elde etmek mümkün olacak. Böylece ek kimyasal uygulamalara gerek kalmayacak. Ayrıca, selülozik biyoyakıtların üretimi de kolaylaşmış olacak. Kaynak: PU

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.