tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.10.2014 13:11:19

“Daha fazla soya üretmeliyiz”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yağlı tohum ithalatında birinci sırada yer alan soyada, ülke ihtiyacını karşılamak için çok daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu söyledi. Verilen destekler sayesinde 2004-2013 döneminde soya ekim alanının yüzde 209, üretim miktarının yüzde 260, verimin yüzde 16,5 arttığını ifade eden Bayraktar; bu dönemde ekim alanının 140 bin dekardan 432 bin 600 dekara, üretim miktarının 50 bin tondan 180 bin tona, dekar başına verimin 357 kg’den 416 kg’ye çıktığını kaydetti. Bayraktar, ağırlıklı olarak yem sektöründe kullanılan soyanın yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesinin bol miktarda protein içerdiğini, bunun da iyi bir hayvan yemi olarak kullanıldığını dile getirerek; soyada ülke ihtiyacını karşılamak için çok daha fazla üretime ihtiyaç olduğunu belirtti. Türkiye’de 2013 yılında 1,3 milyon ton ihtiyaç olmasına rağmen, 180 bin ton soya üretildiğini söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Bu yıl rekoltenin yüzde 15 gerilemeyle, 153 bin ton dolaylarında kalacağı tahmin ediliyor. 18 ilimizde soya üretiliyor. Türkiye soya üretiminin üçte ikisini Adana gerçekleştiriyor. Adana, 2013 yılında 119 bin 74 ton soya üretti. Soya üretiminde açık farkla birinci olan Adana'yı 34 bin 298 ton ile Mersin, 10 bin 740 ton ile Samsun takip etti. Çukurova ve Ege Bölgesi ikinci ürün, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri ise ana ürün olarak soya ekimine oldukça uygun." Türkiye'de yem sanayisinin dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Soyanın hasadı, depolanması ve işlenmesiyle ilgili eğitim faaliyetleri artırılmalıdır. Yağlı tohum olduğunda çabuk bozulan soyanın uygun şartlarda depolanması büyük önem arz etmektedir. Soya üretiminin artırılmasına paralel olarak soyanın işlenmesi ve depolanmasına yönelik eksiklikler giderilmeli" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.