tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.9.2014 13:24:29

Üreticinin borcu dörde katlandı

Türkiye Ziraatçiler Derneği ‘Türkiye’de Bankalar tarafından kullandırılan Tarım Kredileri Risk Durumu’ başlıklı bilgi notu yayınladı. Yayınlanan nota göre; mazot, gübre ve enerji maliyetleriyle boğuşan üreticinin bankalara borcu katlandı. 2007’de 10 milyar TL olan zirai kredinin tutarı 2014’ün ilk altı ayında 39,5 milyar TL’ye ulaştı. Notta, 2007 yılından itibaren tarım kredilerinin büyüme hızının oldukça yüksek seyrettiğinin altı çizildi. 2014 yılı Haziran ayına göre tarımsal kredilerin büyüklüğünün 18 milyar dolara yaklaştığı aktarıldı. Bu rakamın yılsonuna doğru 19 milyar dolar civarında olmasının beklendiği ifade edilirken, “Elbette kredi verilirken verilen kredilerin geri dönmesi en tabii durumdur. Takipteki krediler oranı 2009 yılında 6,29 ile en yüksek rakamına ulaşsa da diğer yıllarda kabul edilebilir durumdadır” ifadeleri yer aldı. İstanbul hariç tutularak en çok tarımsal kredi kullanılan illerin, üretimin en çok olduğu illerden meydana geldiği vurgulandı. Takipteki tarımsal kredilerin oranına göre çıkarılan bir tabloya da yer verilen bilgi notunda, bu illerdeki sıralamanın Hatay, Artvin, Elazığ, Batman, Yalova, Iğdır şeklinde devam ettiği açıklandı. Yayımladığı bilgi notunda Türkiye’deki üreticilerin tarımsal üretimde ihtiyaç duydukları konuların başında tarımsal finansman ihtiyacının karşılanması olduğuna dikkat çekilirken, Üreticinin kurak yıllar haricinde borcuna sadık olduğu vurgulandı. Bankalar tarafından verilen kredilerin üreticiye finansal destek sağladığı kaydedilen bilgi notunda, “Sözleşmeli üretim modelinin finansman desteğinin artırılması gerekmektedir. Ancak Türk tarımının 65 milyar dolar hâsıla sağlanmasında üreticinin borçlanarak büyüdüğü görülmelidir” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.