tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.7.2014 11:32:14

Patatesin yeni rakibi gölevez

Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi Uzunsögüt mahallesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce, yeni bir tür olan gölevezin ilk demonstrasyon amaçlı ekimi yapıldı. Patatese alternatif olduğu söylenen gölevezin patates, yerfıstığı, muz, avokado, kivi gibi yumru bitkilerinden olup; tüketiminin patates bitkisine benzediği açıklandı. Tropik ve Subtropik ülkelerde gölevez konserve, püre, un, cips, şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendiriliyor. Diyet besini olan gölevez besin değeri ve verimi açısından patatese oranla daha avantajlı. Patates gibi haşlanarak, kızartması yapılarak ve yaprakları sarma yapılarak daha birçok şekilde kullanılabiliyor. Bunların dışında gölevezi haşlama, kurutma, kızartma, öğütme, rendeleme ve fırınlama gibi özel pişirme metotları geliştirilmiş. Gölevezin kuru fasulye ve nohut yemekleri gibi isteğe bağlı olarak et ile haşlanarak yemeği de yapılabiliyor. Kahramanmaraş’ta Mayıs ayında dikimi yapılan gölevez, Kasım’da hasat edilecek. Bir adet gölevez yumrusunun ağırlığı 2 kg kadar ulaşırken, dekar başına 7 ton ürün alınabiliyor. Gölevezin kullanıldığı alanlar da çeşitlilik gösteriyor. Fırınlanarak veya haşlanarak mantı ve börek yapılıp Hindistan cevizi ile tüketilebilen gölevezin yumrusu yağda kızartılarak cips yapılabiliyor. Kurutulup öğütülmüş ince tozu ekmek, pasta, mama ve makarnalarda katkı maddesi olarak kullanılıyor. Gölevez nişastası plastik ve kozmetik endüstrisinde kullanılırken, yumrusunun içerdiği müsilaj sayesinde diyet ürünlerine katılabiliyor. Yaprak saplarından Vietnam çorbası yapılabilen bitkinin yaprakları sarma ve çorba olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.