tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.7.2014 08:26:16

Anız yakmaya karşı üreticiler uyarılıyor

Hasat sonrası yapılan anız yakma işlemi orman yangınlarına yol açtığı için bir süre önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Ancak üreticiler bu yasağa uymadıkları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından uyarılıyorlar. En son Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, anız yakan üreticiye 35 TL para cezası uygulanacağı söylendi. Müdürlükten yapılan açıklamada, anız yangınının ekolojik dengeyi bozmasının yanı sıra maddi ve manevi kayba da neden olduğu belirtildi. Yasa gereği anız yakmanın yasak olduğu ifade edilen açıklamada, “Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi ile ilgili yayımlanan 22 Mayıs 2014 tarihli 2014-1 nolu Valilik Tebliğine göre anız yakmak yasak olup; yasaklara uymayanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesine dayanılarak 2012 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 2012/1 no'lu tebliğ ile belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde 'kanunun ek 1'inci maddesinin C bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 35,16 TL idari para cezası verilir' hükmü ile 'Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır' açıklaması yer almaktadır. Anız yakılmasının yasaklanması işleminin köy muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak olup üreticilerimizin cezai iş ve işlemlerle karşı karşıya gelmemesi ve canlı ve cansız yaşamın korunması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.