tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2014 08:22:01

Endemik bitki kaçırmanın cezası artıyor

Endemik bitki çeşitliliğinde Türkiye Avrupa Birliği ülkelerinden önde. Ülkedeki 11 binin üzerindeki bitki çeşidinden 3 bin 90 tanesi endemik. Ancak Türkiye, toplam büyüklüğü 25 milyar doları aşan tıbbi ve aromatik bitki pazarından sadece 100 milyon dolarlık pay alabiliyor. Avrupa’da doğada yetişen bitkilerin tarımı yapılırken, Türkiye’de bu bitkiler yok ediliyor. Öte yandan, Türkiye’de korunmayan endemik bitkiler, son dönemde birçok yabancı tarafından ülkelerine kaçırılmaya çalışıldı. Endemik bitkileri kaçırma olaylarının son aylarda artması üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bitkileri yurtdışına kaçıranlara en az 2 yıl hapis cezası verilmesi için hazırlık yapmaya başladı. Bakanlığın Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi kapsamında Ankara’da gerçekleştirdiği çalıştayda sunulan öneri, 2 yıl hapis cezası ve tazminat cezası verilmesi yönünde. Çoruh Üniversitesi Entomoloji ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Temel Göktürk, endemik bitkilerin ve hayvanların en çok yayılış gösterdiği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyledi. Türkiye’nin de en çok Karadeniz bölgesi ve Artvin sınırları içinde kalan bölgede endemik bitki çeşitliliği olduğunu söyleyen Göktürk, “Maalesef son yıllarda özellikle yabancı araştırmacılar ülkemize gelip bu çeşitleri kaçırmaya çalışıyor. Ülke olarak bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekir” dedi.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.