tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.6.2014 07:19:43

Muğla patatesten umutlu

Muğla’da üç yıl önce katma değeri yüksek ürün programı kapsamında tütün yerine yetiştirilmeye başlayan patates, üreticilere iyi verim ve kazanç sağlıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma yürütülen Muğla’da 17 ton patates tohumu dağıtılmasının ardından erken patates hasadı yapan üreticiler, erken hasat sayesinde elde ettikleri yüksek gelirden çok memnun. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üreticilerin gelirlerinin arttırılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla patates üretimine başladıklarını söyledi. Bu yıl sekiz patates çeşidi ektiklerinin söyleyen Ekici, “Bölgemiz, özellikle toprak ve iklim yönünden çok avantajlı. Yapılan gözlemlerde, sahil bölgelerimizde 'musica' çeşidiyle dekardan 4–5 ton verim alınırken yüksek kesimlerde ise 'melody' çeşidiyle 6–7 ton verim alındı. Turfanda ve erkencilik için çok uygun bir bölgeyiz. Türkiye genelinde patates temmuz ve ağustos ayında hasat edilirken biz mayıs ayında hasada başlıyoruz” dedi. Patates ekiminin bölgedeki üreticilere gelir anlamında da katkı sağladığına değinen Ekici, “Bu yıl ortalama 1,5 TL’den tarladan patates satışı yapıldı. Bu da bölgedeki üreticilere gelir anlamında ciddi katkı sağladı. Önümüzdeki yıllarda çeşidi azaltıp hasadı daha erkene çekmeye çalışacağız, çünkü piyasaya patatesi ne kadar erken çıkarabilirsek, üreticimiz o kadar yüksek gelir elde ediyor. Verim anlamında da 5 ton civarında bir ortalama yakaladık” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.