tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.5.2014 07:31:34

Çeltikte hedef suya bağlı

Türkiye’nin çeltik üretiminde bu yıl 960 bin ton üretim hedeflendiği ama bu miktara ulaşmak için su sıkıntısının aşılması gerektiği belirtildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. İsmail Sezer, geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artışın bu yıl çeltik ekimini arttırdığını belirtti ve “Kuraklıktan dolayı oluşan su sorunu çözüldüğü takdirde üretimde önemli artış yaşanabilecek” dedi. Türkiye’nin 2002 yılındaki 350 bin ton çeltik üretiminin 2011 yılında yüzde 170 artarak 900 bin tona çıktığını vurgulayan Sezer, bu yıl üretimin 960 bin ton seviyelerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Sezer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan teşvik ve bilinçli tarım uygulamalarıyla Türkiye’de çeltik üretiminin önemli derecede artış gösterdiğine dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Dünyada çeltik üretimi gerçekleştiren ülkeler üretimlerini son 10 yıl içinde yüzde 10 ila 30 oranında arttırdı. Türkiye’de de önemli derecede artış sağlandı. Ülkemizde son 10 yılda çeltik ekim alanları genişledi. Özellikle lazerli tesviye aletlerinin tarıma girmesiyle dekardan alınan verim arttı. Bu yıl çeltikte iyi bir taban fiyat beklentisi üreticileri çeltik üretimine yöneltti ancak kuraklıktan dolayı bazı yörelerde su sıkıntısı gündemde. Eğer bu sorun çözülürse üretimimizde ciddi oranda artış bekliyoruz.” Türkiye’de çeltik üretiminin geçmişe göre daha profesyonel ve teknolojik imkanlarla yapıldığını vurgulayan Sezer, “Türkiye’nin tüm bölgelerinde çeltik yetiştirilebiliyor. En fazla ekim yapılan bölgelerin başında Karadeniz ve Marmara geliyor. Ülkemizin yıllık pirinç tüketimi 500-580 bin ton arasında. Bu miktar yaklaşık yüzde 60 randımanla 850-900 bin ton çeltiğe eşittir. Yani çeltik üretimimiz, tüketimimizi karşılıyor. 10 yıl önce pirinçte yeterlilik derecesi yüzde 35 iken bugün bu oran yüzde 93’e yükseldi” dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.