tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.4.2014 08:03:18

10 yeni trüf mantarı türü bulundu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Türkiye’deki trüf mantarı potansiyelini açığa çıkararak ekonomiye katkı sağlamak için bir süredir çalışma yürütüyor. Yerli ve yabancı bilim insanları, “siyah elmas” olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı, türü ve kalitesine göre 100 ila 3 bin Euro arasında değişen trüf mantarının üretimini artırmak için hem laboratuvar ortamında hem de sahada çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 6 şehirde ekonomik değeri yüksek 10 yeni trüf mantarı türü bulundu. Yeni türlerin bulunduğu iller arasında Muğla, Ordu, Denizli, Burdur, Osmaniye ve Artvin yer alıyor. Yeni türlerin bulunması dünya literatürü için de önem taşıyor. Laboratuvar ortamında incelenen türler, isim çalışmasının ardından dünya literatürüne kazandırılacak. TÜBİTAK ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen çalışmanın hedefleri arasında; ülkedeki birçok insana gelir kapısı sağlamak, Türkiye’de yeni bir endüstriyel alan oluşturmak, trüfün işlenmiş, dondurulmuş ve konserve olarak tüketimini sağlamak, trüf yağı üretmek ve bahçelerdeki trüfleri bulabilmek için ihtiyaç duyulacak köpeklerle yeni bir endüstri oluşturmak yer alıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.