tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.3.2014 09:36:49

Su ihtiyacı 3 kat artacak

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından ülkenin su durumuna ve geleceğine ışık tutmak amacıyla, Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf uzmanlarının çalışması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün katkılarıyla hazırlanan raporda, Türkiye’nin yaşayabileceği tehlike gözler önüne seriliyor. Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif başlıklı rapora göre, Türkiye’de senelik toplam su tüketimi, Büyükçekmece Gölü’nün yaklaşık üç katına denk geliyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, su tüketim ihtiyacının gelecek 25 yılda 3 kat artması bekleniyor. Raporda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerlerden biri olacağı belirtiliyor. Ayrıca, 25 su havzasından üçünün, Marmara, Küçük Menderes ve Asi’nin su fakiri olduğu, Meriç-Ergene Havzası’nın ise su kıtlığı sınırına geldiği söyleniyor. Türkiye genelinde yıllık ortalamam yağış miktarının 643 milimetre ile 800 milimetre olan dünya ortalamasının altında kaldığını gösteren rapor, Türkiye’de suyun yüzde 11’inin sanayide, yüzde 15’inin evlerde ve yüzde 74’ünün tarımda kullanıldığını, senelik toplam su tüketiminin yaklaşık Büyükçekmece gölüne denk geldiğini ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye’de su tüketimi, kullanılabilen su kaynaklarında öngörülen azalma ve artan nüfustan etkileniyor. Türkiye’de 73 milyon nüfus dikkate alındığında, yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 metreküp iken, 2030 yılında nüfusun 85 milyon olacağı varsayılırsa,  kişi başına düşen yıllık su miktarının 1120 metreküpe düşeceği öngörülüyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye’nin su tüketim ihtiyacının gelecek 25 yılda 3 kat artacağı belirtiliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.