24.3.2014 09:36:49
Su ihtiyacı 3 kat artacak
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından ülkenin su durumuna ve geleceğine ışık tutmak amacıyla, Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf uzmanlarının çalışması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün katkılarıyla hazırlanan raporda, Türkiye’nin yaşayabileceği tehlike gözler önüne seriliyor.
Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif başlıklı rapora göre, Türkiye’de senelik toplam su tüketimi, Büyükçekmece Gölü’nün yaklaşık üç katına denk geliyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, su tüketim ihtiyacının gelecek 25 yılda 3 kat artması bekleniyor.
Raporda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerlerden biri olacağı belirtiliyor. Ayrıca, 25 su havzasından üçünün, Marmara, Küçük Menderes ve Asi’nin su fakiri olduğu, Meriç-Ergene Havzası’nın ise su kıtlığı sınırına geldiği söyleniyor.
Türkiye genelinde yıllık ortalamam yağış miktarının 643 milimetre ile 800 milimetre olan dünya ortalamasının altında kaldığını gösteren rapor, Türkiye’de suyun yüzde 11’inin sanayide, yüzde 15’inin evlerde ve yüzde 74’ünün tarımda kullanıldığını, senelik toplam su tüketiminin yaklaşık Büyükçekmece gölüne denk geldiğini ortaya koyuyor.
Rapora göre, Türkiye’de su tüketimi, kullanılabilen su kaynaklarında öngörülen azalma ve artan nüfustan etkileniyor. Türkiye’de 73 milyon nüfus dikkate alındığında, yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 metreküp iken, 2030 yılında nüfusun 85 milyon olacağı varsayılırsa, kişi başına düşen yıllık su miktarının 1120 metreküpe düşeceği öngörülüyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye’nin su tüketim ihtiyacının gelecek 25 yılda 3 kat artacağı belirtiliyor.
|